hr award color

logo uswps nazwa 3

Nauka i badania
BIO Aleksandra Drzal Sierocka2

dr

Aleksandra Drzał-Sierocka

Adiunkt w Katedrze Kulturoznawstwa
Wydział Nauk Humanistycznych i Społecznych w Warszawie

Dla mediów:

Profil naukowy

Kulturoznawczyni, filmoznawczyni. Zajmuje się społeczno-kulturowymi kontekstami jedzenia ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia tzw. food film oraz tabu kulinarnego. Naukowo interesuje się także kinem fabularnym i dokumentalnym (jego historią i kontekstami funkcjonowania) oraz kulturowymi obrazami śmierci i umierania.

Autorka monografii „Luc Besson. Uśmiechnięta twarz filmowego postmodernizmu" (2012) oraz licznych tekstów naukowych. Redaktorka tematycznych tomów zbiorowych: „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej" (2014), „Zło w kinie. Bohaterowie, gatunki, twórcy" (2012). Współredaktorka podręcznika „Media audiowizualne” (2010). Prowadzi blog Filmy do zjedzenia.

W rodzinnym Olsztynie współtworzy Fundację Inicjatyw Filmowych TU SIĘ MOVIE. Autorka i realizatorka projektów z zakresu edukacji filmowej, współorganizatorka licznych wydarzeń filmowych. Ma na koncie współpracę z Uniwersytetem Dzieci.

Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z zakresu historii kina, kultury audiowizualnej, kulturowych kontekstów jedzenia. Jest współkierownikiem podyplomowych Food Studies. Należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS, nowoczesnego kierunku studiów poświęconego projektowaniu innowacji.

Dla mediów

Obszary tematyczne

  • Food studies
  • Historia filmu
  • Kultura audiowizualna
  • Zło w kinie
  • Film dokumentalny
  • Kultura jedzenia
  • Fast food
  • Tabu żywieniowe