Estetyka jedzenia w perspektywie teorii i praktyki artystycznej
Podstawową funkcją jedzenia jest zaspokajanie naszych podstawowym potrzeb biologicznych. Rzadko kiedy postrzegamy pokarm w kategorii wyższych celów. Okazuje się jednak, że te cele istnieją, a nawet wokół sztuki kulinarnej mogą toczyć się międzynarodowe konferencje, jak zresztą ta, na którą zapraszają wrocławski wydział Uniwersytetu SWPS wraz z współorganizatorami.
Konferencja naukowa
Estetyka jedzenia
w perspektywie teorii i praktyki artystycznej
Podstawową funkcją jedzenia jest zaspokajanie naszych podstawowym potrzeb biologicznych. Rzadko kiedy postrzegamy pokarm w kategorii wyższych celów. Okazuje się jednak, że te cele istnieją, a nawet wokół sztuki kulinarnej mogą toczyć się międzynarodowe konferencje, jak zresztą ta, na którą zapraszają wrocławski wydział Uniwersytetu SWPS wraz z współorganizatorami.
Wydarzenie zostanie poprowadzone w języku angielskim. Gościem specjalnym będzie prof. Richard Shusterman z The Center for Body, Mind, and Culture, Florida Atlantic University. Wstęp wolny.
konferencja
czerwiec17-19 2016
Wrocław
Tradycja estetyczna a sztuka kulinarna
Jeżeli patrzymy na sztukę kulinarną z perspektywy tradycji estetycznej, zawsze skazujemy ją na wykluczenie z dyskursu estetycznego. Ustalenia estetyków nie były jednak wiążące dla wielu współczesnych artystów. Historia sztuki odnotowuje wątki żywnościowe, w sztuce współczesnej dokonał się natomiast przełom polegający na tym, że produkty spożywcze są wykorzystywane nie tylko jako temat, lecz również jako tworzywo sztuki. Od lat trzydziestych XX wieku akty dzielenia się żywnością i napojami służyły temu, aby poszerzyć zakres sztuki, a także krytycznie skomentować współczesną kulturę, zadając pytania: o konsumpcję, ekologię, gościnność, politykę genderową i inne.
Cele konferencji
Celem konferencji jest zbadanie i przedyskutowanie tych momentów, kiedy sztuka spotyka się z kulturą kulinarną. Interesują nas praktyki artystyczne, które wykorzystują jedzenie jako swoje medium oraz dyskurs estetyczny wokół odpowiedzi na pytanie o estetyczną wartością jedzenia i gotowania. Mamy artystów, którzy stają się kucharzami, a także kucharzy, którym przypisuje się miano artystów. Doskonałym przykładem tego ostatniego jest Ferran Adrià, twórca kuchni molekularnej, którego świat sztuki zaprosił do swego grona. W obliczu tych tendencji, zechcemy poddać namysłowi to w jakim stopniu możliwe jest połączenie owych dwóch światów; w jakie relacje wchodzą artyści i kucharze oraz co ten melanż może oznaczać dla rozumienia pojęcia „estetyki".
W kulturze współczesnej obserwuje się wzrost zainteresowania wszystkim, co związane z przygotowywaniem i spożywaniem jedzenia. Jedzenie stanowi również interesujący temat dla wielu współczesnych artystów, którzy traktują je nie tylko jako ważny temat, ale, co więcej, używają produktów spożywczych jako tworzywa artystycznego. Czy jednak jedzenie i gotowanie można bez wahania nazywać sztuką? Na to pytanie odpowiedzą uczestnicy konferencji
dr Dorota Koczanowicz, organizator konferencji.
Program
FRIDAY, JUNE 17
10:00 a.m. – Welcoming Remarks
10:30-11:30 a.m. – Richard Shusterman (Florida Atlantic University) Somaesthetics and the Fine Art of Eating
11:30-12:30 p.m. Panel 1: Philosophical Models of Food Aesthetics
- Matteo Ravasio (University of Auckland) Food Landscapes: A Cognitive Theory of Food Appreciation
- Jan Straßheim (Waseda University) A Relevance Model of Everyday and Artistic Food Aesthetics
Chaired by: Adam Chmielewski
12:30-1:45 p.m. – Lunch
1:45-3:15 p.m. Panel 2: Pragmatism, Aesthetics and Food
- Nicola Perullo (University of Gastronomic Sciences) – From Aesthetics of Taste to Epistenology: A Search’s Path through Food, Art, and Philosophy
- Raymond Boisvert (Siena College) – Creativity is Use: How Food Changes Our Understanding of Art
- Russell Pryba (Northern Arizona University) – Rhythm as a Component in the Aesthetic Evaluation of Meals
Chaired by: Leszek Koczanowicz
3:15-3:45 p.m. – Coffee Break
3:45-5:15 p.m. Panel 3: Food as Art
- Dwight Furrow (San Diego Mesa College) – Edible Art, "Artification", and the Value of Sensory Exploration
- Sheng Yu Peng (Taiwan Baptist Theological Seminary) – Beauty and Feast: Taste and See from the Theological Aesthetics Perspective
- Adam Chmielewski (University of Wroclaw) – Spaces for Beauty
Chaired by: Nicola Perullo
6:00-7:30 p.m. – Promotion of the second Polish edition of Pragmatist Aesthetics; MWW, Plac Strzegomski 2a
8.00 p.m. Dinner: Nadodrze – Cafe Resto Bar, Drobnera 26A
SATURDAY, JUNE 18
10:30-12:30 p.m. Panel 4: Food and Visual Culture
- Jeremy Fried (University of Oklahoma) – Still Life: Examining the Relationship Between Food, Photos, and Aesthetic Value
- Lyubov Bugaeva (St. Petersburg State University) – Lenin in You and in Me: Food in Contemporary Russian Visual Art
- Anna Matras (Jagiellonian University) – Performing Taste: Visual Consumption of Culinary Culture
- Małgorzata Kowalewska (SWPS University of Social Sciences and Humanities) – The Role of Food in Peter Greenaway’s film "The Cook, The Thief, His Wife, and Her Lover"
Chaired by: Russell Pryba
12:30-2:00 p.m. – Lunch
2:00-4:00 p.m. Panel 5: Crossmodal Art Practices
- Anna Królikiewicz (Academy of Fine Arts in Gdansk) – When Memories Become a Form: Food as a Medium in Site Specific Practice
- Agata Stronciwilk (University of Silesia) – The Smell of a Fruit: On Marcin Berdyszak’s and Justyna Gruszczyk’s Fruit Installations
- Cinzia Cremona (Wimbledon College of Art) – The Relational and Affective Aesthetics of Food in Networked Artworks
- Sabina Macioszek (University of Wroclaw) – Modes of Tasting Sound and Hearing Food
Chaired by: Dorota Koczanowicz
4:00-4:30 p.m. – Coffee Break
4:30-6:00 p.m. Panel 6: Aesthetics of Culinary Practices
- Adam Andrzejewski (University of Warsaw) – Edible Art: A Case of Revolutionary Cooking
- Prithvi Raj (Jawaharlal Nehru University) – Food for Sentiments: Culinary and Indian Aesthetic Theory
- Pamela Granatowski (tasty! Foundation) – Nomadikkitchen – The Kitchen on the Outskirts of the Artistic Experience
Chaired by: Lyubov Bugaeva
6.00-6.15 p.m. Poster presentation: Mayis Balyuzyan (chef and designer) The Aesthetic Value of Food in the Regional or National Cuisine in Caucasus
7:00 p.m. Edible Installation by Food Think Tank Wroclaw
SUNDAY JUNE 19
10:00-11:30 p.m. Panel 7: Food culture
- Anna Rumińska (Slow Food Dolny Slask Convivium) – Wild - Weedy - Uncultivated – Free. Perceptions and Oppositions of Common Edible Plants in Culinary Culture and Public Activity: Artistic, Agricultural and Design
- Alicja Głutkowska-Polniak (University of Silesia) – Food Design: The Meeting of Art and Gastronomic Culture
- Dominika Zagrodzka (University of Silesia) – Our Everyday Aestheti sa-ti on: A Few Thoughts about the New Food Culture
Chaired by: Dwight Furrow
11:30-12:00 p.m. – Coffee break
12:00-1:30 p.m. Panel 8: taste, language and meaning
- Jonathan Robson (University of Nottingham) – Norms of Assertion and the Aesthetic Value of Food
- Fatma Kaya (Boğaziçi University) – A Reader-Oriented Approach to Food Aesthetics.
- Valeria Campos Salvaterra (Universidad Católica de Valparaíso) Aesthetics of Taste: A History of Violence
Chaired by: Raymond Boisvert
1.30 p.m. – Presentation of regional and traditional drinks and snacks: additional sugar free apple juices by Owoce Lutyni, old fashioned beer by Browarnia Sobotka gorka, edible weeds mousse by Chwastozercy and rye fl at breads by Mlyn Skokowa - all the food creators are members of Slow Food Dolny Slask convivium.
Wydarzenia towarzyszące
- Prezentacja drugiego, poszerzonego wydania „Estetyki pragmatycznej” prof. Richarda Shustermana. Spotkanie odbędzie się 17.06.16 o godz. 18:00 w Muzeum Współczesnym Wrocław.
- Instalacja przygotowana przez Food Think Tank. Food Think Tank to wrocławski projekt edukacyjny, w którym biorą udział szefowie kuchni, biolodzy i artyści. Różne osobowości łączy wspólna pasja – kulinaria. Gotując, sięgają wyłącznie po naturalne, lokalne produkty, tworzą nowe, oryginalne kombinacje smakowe. Mają na koncie kilka zrealizowanych projektów edukacyjno-kulinarnych: „Ziemia i woda”, „Sad i Ogień”, „Cztery żywioły”, „Między łąką a lasem”.
- Degustacja lokalnych produktów przygotowanych przez członków Slow Food Dolny Śląsk: Owoce Lutyni, Browar Sobótka-Górka, Chwastożercy, Młyn Skokowa
Jak wziąć udział?
Wydarzenie jest bezpłatne dla zainteresowanej tematyką publiczności, prelegenci – 100 €, doktoranci – 70 €.
Kontakt
Dr Dorota Koczanowicz
Tel.: 609 572 075
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Miejsce
Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego
ul. Szewska 36, sala 208