Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo
BIO Katarzyna Zabłocka-Słowińska

dr hab.

Katarzyna Zabłocka-Słowińska

 

Profil zawodowy

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk farmaceutycznych, a w 2019 – tytuł dr habilitowanego nauk w
dyscyplinie nauki farmaceutyczne. W 2021 roku ukończyła szkolenie organizowane przez Monash University in Australia „The Low Fodmap diet for IBS”. W swojej pracy naukowej i badawczej skupia się na wpływie czynników żywieniowych na ryzyko rozwoju i przebieg chorób niezakaźnych, m.in. chorób onkologicznych, schorzeń związanych z zaburzoną gospodarką węglowodanową, lipidową i statusem redoks. Będąc Członkinią Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka przy Polskiej Akademii Nauk współtworzyła rekomendacje dotyczące zasad żywienia dzieci w wieku poniemowlęcym. W praktyce doradczyni żywieniowej, którą prowadzi od kilkunastu lat wspiera osoby z chorobami niezakaźnymi, w tym z otyłością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, zespołem policystycznych jajników, a także pacjentów onkologicznych. Ukończyła liczne kursy i szkolenia z zakresu psychologii odżywiania. Wiedzę tę wykorzystuje przy wspieraniu osób z zaburzeniami odżywiania: anoreksją, bulimią, napadowym objadaniem się.