Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
tryb studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Naukowcy rzucają wyzwanie problemowi otyłości w Polsce, analizując słabe punkty polityki żywieniowej

Polska boryka się z plagą nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w 2025 roku - 26% kobiet i 30% mężczyzn będzie zmagać się z tym problemem. Grupa naukowców, wśród nich prof. Aleksandra ŁuszczyńskaInstytutu Psychologii Uniwersytetu SWPS, zajęła się analizą i diagnozą istniejącej sytuacji żywieniowej, jej słabych punków oraz najpilniejszych potrzeb na tle innych krajów. Wyniki nie są optymistyczne.

#zdrowa żywność #infrastruktura żywieniowa #polityka żywieniowa #ocena polityki żywieniowej

Co badaliśmy i w jakim celu?

  • Celem badania była analiza polityki związanej ze zdrowym, świadomym żywieniem w Polsce. Określenie braków w infrastrukturze związanej z tym obszarem, stworzenie polityki wdrożeniowej i ustalenie priorytetów działania.

W jaki sposób?

  • Użyto Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI), umożliwiającego porównanie polskiej infrastruktury i praktyk żywieniowych ze strategiami międzynarodowymi. Opracowano także listę zalecanych działań.

Wnioski z pracy badawczej

  • Polską infrastrukturę i politykę odnoszącą się do środowiska zdrowej żywności oceniono jako słabą lub bardzo słabą w większości aspektów. Wśród zidentyfikowanych działań koniecznych najwyższy priorytet nadano systemowi znakowania żywności oraz szkolenia osób zajmujących się żywieniem w szkołach.