Odpady do (z)użycia

udostępnij artykuł
Odpady do (z)użycia
float_intro: images-old/2015/Blog/bio-oslonka2.jpg

Polska burakiem stoi. Okazuje się jednak, że nie wykorzystujemy jego potencjału, a w czasie procesu wysładzania cukru tworzymy kilka innych produktów ubocznych. Sonia Jaśkiewicz, absolwentka School of Form znalazła na to rozwiązanie, stworzyła ekologiczny materiał z wysłodków.

pobierz pakiet 2

Projekt Buraki Lab powstał jako praca dyplomowa w School of Form, teraz przekształcił się w startup Waste Lab. Projektantka koncentruje się na tworzeniu biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej. Liście buraka cukrowego stanowią największy odpad w polskim rolnictwie. Każdego roku w Europie powstaje około 20 milionów ton wysłodków buraczanych

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej przemysł szuka nowych technologii. Nasze społeczeństwo stopniowo stara się wyeliminować tworzywo sztuczne. Firmy pracują na nowych materiałach, takich jak rozwiązanie zaproponowane przez absolwentkę School of Form. Racjonalna gospodarka odpadami jest jednym z wyzwań współczesnego przemysłu. Ważne jest takie pokierowanie produkcją, by zagwarantować wykorzystywanie surowców odnawialnych przy jednoczesnym zagospodarowaniu wszystkich produktów ubocznych i utworzonych strumieni odpadów.

Zastanawiałam się nad tym, jak nadać nowe życie odpadom organicznym, które każdego dnia produkujemy w fabrykach, ale też we własnych domach. Dowiedziałam się, że największymi resztkami w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego i że w czasie procesu wysładzania cukru powstaje kilka produktów ubocznych. Jednym z nich jest wysłodek buraczany. To surowiec, który jest cennym rodzajem biomasy ze względu na dużą zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białka – wyjaśnia projektantka Sonia Jaśkiewicz.

Testuję również możliwość produkcji na większą skalę. Produkty biodegradowalne w obecnej sytuacji stały się koniecznością. Potrzebujemy różnych materiałów. Z mojego punktu widzenia ważne jest, żeby globalne problemy rozwiązywać lokalnie.

Sonia Jaśkiewicz, absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS

 

Surowiec kształtowany jest w gamę różnorodnych produktów, m.in.: naczyń, doniczek wolnych od substancji toksycznych. Materiał buraczany z powodzeniem może służyć jako opakowania na żywność, np. pojemniki, w które pakowane są posiłki na wynos, lub popularne diety pudełkowe. Produkt jest na tyle trwały, że w przyszłości mógłby stać się zamiennikiem szkodliwych dla zdrowia (zawierają formaldehyd) płyt pilśniowych (MDF) wykorzystywanych w meblach.

Po dyplomie zdobyłam dofinansowanie na rozwój projektu. Teraz jestem na etapie badań mechanicznych, które wskażą, gdzie jeszcze mój materiał będzie mógł znaleźć zastosowanie. Testuję również możliwość produkcji na większą skalę. Produkty biodegradowalne w obecnej sytuacji stały się koniecznością. Potrzebujemy różnych materiałów. Z mojego punktu widzenia ważne jest, żeby globalne problemy rozwiązywać lokalnie – dodaje Sonia.

Sonia Jaśkiewicz, absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS, twórca startupu Waste Lab. Jej projekty były prezentowane, m.in.: podczas międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów „make me!” na Łódź Design Festival oraz na Gdynia Design Days, Malta Festival, Arena Design, a także na pokazach w Sydney i Pekinie.

  probki_liscie_buraka.jpg    project-process---hot-pressing.jpg  

Blog/projects-containers.jpg   

   

 opakowania_wyslodek.jpg

dr

Agnieszka Jacobson-Cielecka


Te artykuły mogą
cię zainteresować

Poproś o komentarz ekspercki

Napisz nam o swoim temacie, a my znajdziemy dla Ciebie eksperta z naszej bazy ponad 400 naukowców.

Przejdż do formularza
Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z publikowanymi przez nas nowościami.

Zapisz się