logo

logo uswps nazwa 3

Chiny, Korea i Japonia borykają się z niełatwymi relacjami nie tylko w sferze polityki. Okazuje się, że również obszar tradycji kulinarnych nie jest wolny od niesnasek. Ostatnio głośno było o chińsko-koreańskiej kłótni o kimchi, podobny spór miał miejsce równo dwadzieścia lat temu między Koreą i Japonią. Kuchnie Chin, Korei i Japonii, choć tak różne od siebie, mają też wiele wspólnych elementów. Tradycje, potrawy i metody ich przyrządzania przenikały pomiędzy tymi narodami na przekór granicom i historycznym niechęciom. Japońskie sashimi i koreańskie hoe, koreańskie doenjanggu i japońskie miso, chiński zhajiang i jego koreańska wersja jajang, a do tego jeszcze indyjskie curry bijące rekordy popularności w Japonii i Korei – oto prawdziwy kulturalno-kulinarny galimatias. O kuchni i dziejach kulinarnych Azji Wschodniej porozmawiamy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, kierowniczką Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Spotkanie poprowadzi dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS.

Spotkanie jest realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania! Udział jest bezpłatny, obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy.

Interesujesz się kulturą? Dołącz do innych w grupie Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS na Facebooku.

27 maja 2021 r.
17.00–18.00
online

Cykl webinarów „Projekt Azja”

Kraj Kwitnącej Wiśni, Huawei i 5G, Kim Jong Un oraz orientalna kuchnia. Czy istnieje Azja bez uproszczeń i stereotypów? Jak odkryć jej prawdziwe oblicze, które nieczęsto zobaczymy w mediach? Cykl Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS „Projekt Azja” przybliża najważniejsze zjawiska i procesy, jakie zachodzą obecnie w Chinach, na Półwyspie Koreańskim oraz w Japonii. Podczas każdego spotkania poruszamy inny temat i przyglądamy się obecnemu obliczu Dalekiego Wschodu oraz jego specyficznym uwarunkowaniom. Cykl „Projekt Azja” prowadzi prof. Marcin Jacoby – kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS, sinolog i popularyzator wiedzy o Azji, który do wspólnej dyskusji zaprasza badaczy, ekspertów i praktyków zajmujących się Azją.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
gość

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek:„Tradycje kulinarne Japonii”,, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” oraz „The Polish Table”.

258 Marcin Jacoby

Prof. Marcin Jacoby
prowadzący

Sinolog, tłumacz, ekspert zajmujący się zagadnieniami polityczno-społecznymi regionu Azji Wschodniej, szczególnie Chin i Republiki Korei. Na Uniwersytecie SWPS kieruje Zakładem Studiów Azjatyckich i prowadzi zajęcia z zakresu wiedzy o Chinach i Azji Wschodniej: literatury, sztuki i dyplomacji kulturalnej.

Termin i kontakt

27 maja 2021 r., godz. 17.00–18.00, online

Małgorzata Kowalińska 
e-mail: strefakultur@swps.edu.pl

wydarzenia

wydarzenia objęte patronatem Strefy Kultur

10.05 2021

12. Międzynarodowy Festiwal Literatury i Teatru Between.Pomiędzy

in Webinar

Razem z Fundacją Between.Pomiędzy zapraszamy na 12. Międzynarodowy Festiwal Literatury i Teatru Between.Pomiędzy, który odbędzie…
14.05 2021

Queer and Here. Płeć, historia i pop

Według badania Kampanii Przeciw Homofobii 73,3% osób queer ukrywa swoją tożsamość w szkole lub na…

archiwum wydarzeń

23.04 2021

Azja i rola Chin w zmieniającej się geopolityce

in Webinar

Jesteśmy świadkami historycznych przemian geopolitycznych, których konsekwencje wpływają na cały świat, również na Polskę. Wydaje…
18.03 2021

Polityka klimatyczna i zielona energia w Chinach

in Webinar

Chiny ogłosiły, że do 2060 r. osiągną neutralność węglową. W ciągu ostatnich kilku lat udało…
05.02 2021

Korea Południowa: polityka, media i społeczeństwo obywatelskie

in Webinar

Od czasu tragedii promu Sewol (2014) i masowych protestów świec (2016/2017) Republika Korei przechodzi polityczną…
19.01 2021

Tajwan: społeczeństwo, sytuacja polityczna i przyszłość wyspy

in Webinar

Tajwan to wyspa zamieszkana przez ludność chińską, od 1949 r. oddzielona od kontynentu nie tylko…
05.01 2021

Jak Skandynawia rozkochała w sobie świat?

in Webinar

Dziwne łamańce językowe w nazwach mebli i klopsiki z sosem żurawinowym podczas wizyty w szwedzkim…
10.12 2020

Chrześcijaństwo w Chinach: pomiędzy wiarą, wolnością a polityką

in Webinar

Religia w Chińskiej Republice Ludowej (ChRL) od stuleci jest zdominowana przez taozim, konfucjanizm i buddyzm.…
02.12 2020

Ikony popkultury. Jak świat wyglądałby bez nich?

in Webinar

Marilyn Monroe, Elvis Presley, Andy Warhol, Michael Jackson czy Cindy Crawford. Choć każde z nich…
03.11 2020

Słowiańskość i powrót rodzimych tradycji

in Webinar

Amerykanie mają Halloween, a my mamy Dziady. To jedno z tych świąt, kiedy przypominamy sobie…
29.10 2020

USA i Chiny: od partnerstwa do systemowej rywalizacji

in Webinar

Wejście na nowe rynki, rozbicie bloku komunistycznego czy zmiana systemowa i budowa demokracji w Państwie…
08.10 2020

Japonia i jej polityka w Azji Wschodniej – Olga Barbasiewicz

in Webinar

Sumo, Fudżi, buddyzm i wiśnia jako drzewo narodowe. Czas dowiedzieć się o Japonii czegoś więcej.…

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logo
Zapraszamy na webinar „Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej”