Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

Rozsądnie o prawie żywnościowym

float_intro: images-old/zdjecia/360x150/360x150-prawo-zywnosciowe2.jpg

Na czym polegają bezpieczeństwo i jakość produkowanej żywności? Jak przebiegają procedury nakładania administracyjnych kar pieniężnych w prawie żywnościowym? Na czym polega odpowiedzialność producentów żywności w kontekście prawa wyboru konsumenta? Zapraszamy na Ogólnopolską Konferencję pt. „Rozsądnie o prawie żywnościowym”, która odbędzie się 28 października 2015 r. we wrocławskiej siedzibie Uniwersytetu SWPS. Poza naszą uczelnią w organizację przedsięwzięcia zaangażowali się Wojewódzki Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu oraz Kancelaria Prawna RESULT Witkowski Woźniak Mazur i Wspólnicy sp.k. Wydarzenie płatne, obowiązuje wypełnienie formularza zgłoszeniowego »

 

 

{magictabs}O konferencji::

Konferencja stwarza niepowtarzalną okazję do podjęcia dyskusji na temat praktycznej realizacji norm prawa żywnościowego, zmian zachodzących na gruncie tego prawa, a  także o kierunkach w jakich się ono rozwija. Mamy nadzieję, iż wymiana poglądów oraz doświadczeń profesjonalistów przyczyni się do postępu w przedmiotowej dziedzinie, jak również do pogłębienia wzajemnej współpracy.

slider-prawo-zywnosciowe2

Zakres tematyczny konferencji

  • bezpieczeństwo i jakość produkowanej żywności
  • procedury nadawania uprawnień do eksportu na rynki krajów nienależących do Unii Europejskiej
  • procedury nakładania administracyjnych kar pieniężnych w prawie żywnościowym
  • kontrola urzędowa kryteriów mikrobiologicznych żywności
  • systemy kontroli wewnętrznej a procedury zarządzania działaniami zakładu
  • choroby zakaźne jako ryzyko prowadzenia działalności sektora spożywczego

||||Program::

Program konferencji
9.00-10.00 Rejestracja uczestników
10.00-10.30

Uroczyste otwarcie konferencji

  • Przedstawiciel Uniwersytetu SWPS
  • Zofia Batorczak (Dolnośląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii)
  • dr Michał Rudy (Uniwersytet SWPS)
10.30-12.30

I Sesja/ Moderator: Zofia Batorczak

  • Procedury nadawania uprawnień do eksportu na rynki krajów nienależących do Unii Europejskiej – dr Michał Rudy, Uniwersytet SWPS
  • Procedury nakładania administracyjnych kar pieniężnych w prawie żywnościowym – mgr Adam Zieliński, Instytut Nauk Prawnych PAN, Zakład Polskiego i Europejskiego Prawa Rolnego
  • Kontrola urzędowa kryteriów mikrobiologicznych żywności – r. pr. Michał Walczak

DYSKUSJA

12.30-13.30 Lunch
13.30-16.00 

II Sesja/ Moderator: dr Michał Rudy

  • Systemy kontroli wewnętrznej, jako procedury zarządzania działaniami zakładu – Andrzej Bielarczyk, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świdnicy
  • Kampylobakter – „nowe” ryzyko w działalności przedsiębiorstw sektora spożywczego? – Agata Bobrowska, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Zgorzelcu
  • Odpowiedzialność producenta a prawo konsumenta do świadomego wyboru żywności – paradoks wyboru dr Michał Rudy
  • Jedz świadomiePaweł Jurowczyk, Fundacja NUFINO

DYSKUSJA

16.00-17.00 Panel ekspertów i zakończenie konferencji

||||Zgłoszenia::

Osoby zainteresowane udziałem w Konferencji proszone są o zgłaszanie uczestnictwa drogą elektroniczną do dnia 26 października 2015 r. przez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  

Sekretarz konferencji
Tomasz Żołna
nr tel.: 506 066 792 
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

||||Opłaty::

  • Opłata konferencyjna wynosi 250 zł brutto (w tym 23 % podatku VAT). Obejmuje: uczestnictwo w Konferencji, materiały konferencyjne, catering, opłatę parkingową.
  • Opłatę należy wnieść na konto Organizatorów (Kancelaria Prawna RESULT):
    mBank 66 1140 1140 0000 2896 8000 1001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko uczestnika wraz z dopiskiem „konferencja RoPŻ”.Organizatorzy informują, iż podmioty delegujące na konferencję otrzymają fakturę związaną z opłatą konferencyjną.

Sekretarz konferencji
Tomasz Żołna
nr tel.: 506 066 792
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
||||Organizatorzy::

Organizator

logo wroclaw-01e 

Współorganizatorzy

DWLW-logo   RESULT-logo 2

||||Termin i miejsce::

  • 28 października 2015 r., godz. 9.00-17.00, sala 120
  • Uniwersytet SWPS
    ul. Ostrowskiego 30b, 53-238 Wrocław

 

{/magictabs}