Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna
BIO Paweł Błażewicz

 

Paweł Błażewicz

 

Profil zawodowy

Absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego; mgr historyk-archiwista specjalność: archiwistyka komputerowa. Od 2003 roku związany zawodowo z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie. W latach 2003-2010 pracownik naukowy Biblioteki Muzeum. Od 2010 zatrudniony w Pracowni Badań Kopernikańskich i Warmii Przedrozbiorowej. Zainteresowania historią kuchni i wyżywienia zrodziły się z osobistej pasji: Teść był największym kolekcjonerem etykiet piwnych w regionie; osobista pasja to domowe warzenie piwa. Zainteresowania pogłębiły się wraz z pracą nad serią książek kucharskich z kulturą i historią w tle: „Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich" i „Smak Rosji. Rosyjskie zakąski do wódki" (Oficyna Retman). Ożywił polskie piwa bezchmielowe (Gruit Kopernikowski). Starał się wpleść wielowiekową tradycję piwowarską w ofertę piw regionalnych. Brał udział w wielu projektach interpretacji przekazów dotyczących dawnego piwowarstwa. Z Objazdowym Muzeum Piwowarstwa podnosił wiedzę o piwie na Warmii i Mazurach. Z setkami osób przeprowadził szkolenia dotyczące kultury piwa i jego historii. Prowadzi profil „Kultura Piwa" na Facebook'u i kanał na Youtube o tej samej nazwie.