Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
zajęcia realizowane:
forma zajęć:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo
BIO Paweł Błażewicz

 

Paweł Błażewicz

 

Profil zawodowy

Absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego; mgr historyk-archiwista specjalność: archiwistyka komputerowa. Od 2003 roku związany zawodowo z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie. W latach 2003-2010 pracownik naukowy Biblioteki Muzeum. Od 2010 zatrudniony w Pracowni Badań Kopernikańskich i Warmii Przedrozbiorowej. Zainteresowania historią kuchni i wyżywienia zrodziły się z osobistej pasji: Teść był największym kolekcjonerem etykiet piwnych w regionie; osobista pasja to domowe warzenie piwa. Zainteresowania pogłębiły się wraz z pracą nad serią książek kucharskich z kulturą i historią w tle: „Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich" i „Smak Rosji. Rosyjskie zakąski do wódki" (Oficyna Retman). Ożywił polskie piwa bezchmielowe (Gruit Kopernikowski). Starał się wpleść wielowiekową tradycję piwowarską w ofertę piw regionalnych. Brał udział w wielu projektach interpretacji przekazów dotyczących dawnego piwowarstwa. Z Objazdowym Muzeum Piwowarstwa podnosił wiedzę o piwie na Warmii i Mazurach. Z setkami osób przeprowadził szkolenia dotyczące kultury piwa i jego historii. Prowadzi profil „Kultura Piwa" na Facebook'u i kanał na Youtube o tej samej nazwie.