Magdalena Tomaszewska-Bolałek laureatką Nagrody Magellana
18 maja 2017 roku podczas Warszawskich Targów Książki odbyło się rozdanie Nagród Magellana. Nagroda Magellana, czyli nagroda główna w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne” jest przyznawana od 2008 roku najbardziej wartościowym publikacjom turystycznym. Laureatką tegorocznej edycji została Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik merytoryczny studiów podyplomowych Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Jej publikacja „Polish Culinary Paths" zdobyła nagrodę główną w kategorii "przewodnik kulinarny".
Nagrodzona publikacja
Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce pod tytułem „Polish Culinary Paths".
Ponad 140 stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza czytelników w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatu.
Książka "Polish Culinary Paths" wydana w językach: angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalistka, dziennikarka, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska), „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem merytorycznym studiów podyplomowych Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.