Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna
BIO Agata Kiedrowicz

 

Agata Kiedrowicz

 

Profil zawodowy

Pracuje interdyscyplinarnie, na styku humanistyki, sztuki i designu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów oraz design jako narzędzie eksploracji i krytyki rzeczywistości.
Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce. Wraz z Martą Szostek prowadzi studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych. Stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie “Kuchenne sensorium”. Bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych.
Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki. Organizatorka konferencji i wydarzeń związanych z projektowaniem (m.in. pierwszej w Polsce konferencji o interdyscyplinarności w projektowaniu NIEwidzialny DIZAJN), prelegentka i mówczyni (m.in. TEDx, konferencja i panele dyskusyjne w kraju i za granicą). Zaangażowana w obszar designu społecznego; autorka i kuratorka projektów partycypacyjnych, m.in. dla Wielkopolska: Rewolucje (Wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego) z Moniką Jakubiak oraz Pawłem Grobelnym, realizowała projekt architektoniczny (z Maciejem Siudą) w ramach programu RePrezentacje / Biennale Warszawa (który otrzymał I nagrodę w ramach Warszawskiej Nagrody Edukacji Kulturalnej 2019), projektantka wystawy “Przestrzeń bez końca” wieńczącej całoroczny program.
Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx “Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.