Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Co nas czeka w kuchni? O kulinarnych trendach

float_intro: images-old/2015/Aktualnosci/food_2000_1316.jpg

Quinoa, bibimbap, superfoods – media regularnie informują nas o nowych, rewelacyjnych produktach i daniach. W jednym sezonie zjadamy się burgerami oraz frytkami belgijskimi, w kolejnym – egzotycznymi makaronami czy daniami wegetariańskimi. Jak kształtują się trendy kulinarne? Kto i jak prognozuje kulinarne mody? Co wpływa na ofertę restauracyjną? I wreszcie, co będziemy jeść w nadchodzących latach? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi razem z dr Magdaleną Tomaszewska-Bolałek, orientalistką, dziennikarką, autorką książek kulinarnych, podczas spotkania z cyklu „Uniwersytet SWPS w Empiku”.

Wstęp wolny. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy

spotkanie

kwiecień
10 2017

Warszawa

Co roku dowiadujemy się z mediów o nowych trendach kulinarnych. Jeszcze w 2016 r. szefowie kuchni i kulinarni trendsetterzy zachęcali, aby popijać herbaciany napar kombucha, stołować się w restauracjach slow i odkrywać lokalne smaki. W tym roku w dobrym tonie jest sączyć mocktajle, w upalne dni nawadniać się wodą arbuzową i unikać mięsa na talerzu.

Skąd te zmiany? Kto dyktuje kulinarne trendy? Czy warto podążać za kuchennymi modami? Pasjonatów kulinariów zapraszamy na wykład dr Tomaszewskiej-Bolałek, autorki programu studiów Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Uni w empiku2Co miesiąc, na scenie głównej salonu Empik przy Marszałkowskiej odbywać się będą spotkania prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu SWPS. Eksperci będą się dzielić wiedzą z zakresu takich dziedzin, jak psychologia, kulturoznawstwo, prawo czy dziennikarstwo.

Prelegentka

258 magdalena tomaszewska bolalek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Ukończyła japonistykę, dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz zarządzanie w sektorach mody. Orientalistka, dziennikarka, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii: kuchnia japońska) i „Tradycje kulinarne Korei”. Jej książka „Polish Culinary Paths”, wydana w czterech językach obcych (angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim) i przygotowana na zamówienie MSZ, otrzymała w 2017 r. Prix de la Littérature Gastronomique, nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja.

Termin i miejsce

10 kwietnia 2017 r., godz.18.00

Empik Junior, ul. Marszałkowska 116/122