Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

Psychodietetyka w praktyce

float_intro: images-old/2015/psychodietetyka.jpg

konferencja

 pSychodietetyka w praktyce

 

 

 

 

 

Organizatorem konferencji jest Uniwersytet SWPS w Poznaniu.

 

Zaburzenia odżywiania, odmawianie posiłku, insulinooporność. Presja, żeby być fit, i akceptacja własnego ciała w nurcie „body positive”. Dawniej jedzenie gwarantowało przetrwanie, dziś budzi liczne kwestie natury psychologicznej i somatycznej. Gdy w szumie różnych informacji, skrajnych postaw i złożonych problemów, próbujemy znaleźć rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb, dobrze jest posłuchać głosu specjalisty. Co roku Uniwersytet SWPS w Poznaniu organizuje konferencję w celu propagowania rzetelnej wiedzy z zakresu psychodietetyki, psychologii żywienia oraz dietetyki. Udział w konferencji jest bezpłatny, obowiązują zapisy.

15 września
09.30-14.00
Poznań

O konferencji

Konferencja adresowana jest do dietetyków, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy, promotorów zdrowia, pielęgniarek, pedagogów, nauczycieli, technologów żywności, fizjoterapeutów oraz wszystkich osób zainteresowanych psychodietetyką.

Wykłady prowadzone będą przez doświadczonych wykładowców, praktyków i specjalistów m.in. z zakresu psychologii jedzenia i odchudzania, dietetyki, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych, zaburzeń odżywiania oraz aktywności fizycznej.

Program

  • 9.30-10.00 – rejestracja uczestników
  • 10.00-10.10 – Magdalena Heimrath, Dyrektor Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń w Poznaniu oraz dr Angelika Staszewska, kierownik merytoryczny kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych w Poznaniu
  • 10.10-10.40 – Dietetyka oparta na dowodach vs POP-dietetyka, mgr Tadeusz Sowiński
  • 10.40-11.10 – Czy odmowa posiłku to zawsze grymaszenie? Charakterystyka ARFID w świetle aktualnych badań i zaleceń, dr Agata Juruć
  • 11.10-11.40 – Dieta dla pacjenta z insulinoopornością – najnowsze doniesienia naukowe, dr Angelika Kargulewicz
  • 11.40-12.00 – Przerwa kawowa
  • 12.00-12.30 – Przekonania na temat jedzenia, które prowadzą do problematycznych zachowań żywieniowych, dr Anna Januszewicz
  • 12.30-13.00 – Regulacja masy ciała jako element leczenia niepłodności, mgr Sylwia Leszczyńska
  • 13.00-13.30 – Jak jeszcze znaleźć siłę do aktywności fizycznej? – kilka słów o motywacji, mgr Karolina Chlebosz
  • 13.30-14.00 – Gdy ciało budzi nienawiść, Dominika Kolasińska-Szkutnik

Prelegenci

Tadeusz Sowiński

Tadeusz Sowiński

Dietetyk specjalizujący się w żywieniu i suplementacji w sportach szybkościowych, siłowych i sylwetkowych na poziomie amatorskim i wyczynowym. Uczestniczył w przygotowaniach olimpijskich polskiej kadry narodowej wioślarek i wioślarzy, dziś zajmuje się m.in. planowaniem żywienia i suplementacji w dyscyplinach sylwetkowych z uwzględnieniem problematyki zdrowotnej. W ramach pracy zawodowej specjalizuje się również w dietoterapii zaburzeń funkcji reprodukcyjnych u kobiet. Autor licznych artykułów publikowanych na łamach specjalistycznej prasy dla dietetyków i trenerów, wykładowca i szkoleniowiec, uczestnik konferencji koncentrujących się tematycznie wokół fizjologii żywienia i tematów pokrewnych.

Agata Juruć

Agata Juruć

Doktor nauk medycznych, psycholog, dietetyk. Pracuje indywidualnie i grupowo z pacjentami z nadwagą i otyłością, chorymi na cukrzycę lub inne choroby somatyczne wymagające zmiany diety i sposobu odżywiania. Pracuje również z pacjentami borykającymi się z problemem niepłodności w Klinice Leczenia Niepłodności Invimed. Tematyką psychologii jedzenia i odżywiania zajmuje się od 7 lat. Aktualne zainteresowania i działania są skoncentrowane przede wszystkim wokół motywacji do odchudzania i zmiany zachowań związanych z jedzeniem, wsparcia osób będących na diecie, cukrzycy i coachingu dietetycznego. Od lipca 2014 r. posiada certyfikat i licencję coacha. Prowadzi cykle szkoleń, warsztaty oraz wykłady zarówno dla pacjentów jak profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, trenerów personalnych i personelu medycznego) z zakresu diety i zasad żywienia, psychologii nadwagi i otyłości, psychodietetyki, komunikacji z pacjentem, psychologicznych aspektów choroby somatycznej, motywacji oraz coachingu w branży medycznej. Autorka publikacji naukowych w tematyce odżywiania.

Angelika Kargulewicz

Angelika Kargulewicz

Doktor nauk medycznych, dietetyk kliniczny, wykładowca. Redaktor prowadząca czasopisma Food Forum. Doświadczenie zawodowe: Oddział Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki, Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Realizowane zadania: prowadzenie wywiadów żywieniowych u pacjentów kliniki, ewaluacja stanu odżywienia przy użyciu aparatu TANITA, przygotowywanie zaleceń oraz planów żywieniowych, wykonywanie wodorowych testów oddechowych aparatem Gastrolyzer (diagnostyka nietolerancji pokarmowych – nietolerancji laktozy oraz zespołu przerostu bakteryjnego), edukacja żywieniowa pacjentów Kliniki. Wykładowca na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie; Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu.

Anna Januszewicz

Anna Januszewicz

Psycholog, specjalista psychodietetyki. Naukowo zajmuje się mechanizmami kontroli zachowania. Prowadziła badania nad psychospołecznymi uwarunkowaniami nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w ramach programu TEMPEST. Stypendystka w programie „Mistrz” Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej. Obecnie realizatorka badań poświęconych tematyce aktywności fizycznej „Aktywne Diady”. Założycielka Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu. Prezes Towarzystwa Psychodietetyki. Autorka publikacji w języku polskim i angielskim z dziedziny psychologii zachowań zdrowotnych. Prowadzi indywidualne konsultacje dla osób z problemami żywieniowymi i szkolenia dla specjalistów z branży medycznej. Kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki i wykładowca w SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Prowadzi także zajęcia z psychodietetyki w Poznaniu.

Sylwia Leszczyńska

Sylwia Leszczyńska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Redaktor prowadząca „Współczesna dietetyka. Specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia”. Autorka książki „Dieta dla płodności”. Założycielka i właścicielka „Sanvita” – Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych dzieci i dorosłych, prowadzi konsultacje w zakresie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących, żywienia klinicznego. Uczestniczka i wykładowca konferencji naukowych, kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych, prelegent m.in. Międzynarodowych Dni Płodności, Międzynarodowej Konferencji Naukowej – Żywienie bez Granic. Autorka i prowadząca szkolenia dla dietetyków: Dieta dla płodności. Popularyzatorka zdrowego trybu życia, kilkukrotny gość specjalny paneli zdrowotnych Kongresu Kobiet, autorka licznych publikacji w czasopismach, ekspert i konsultant ds. żywienia w mediach i kampaniach edukacyjnych, konsultantka merytoryczna książek, współautorka książki „Encyklopedia seniora. Profilaktyka. Leczenie. Aktywność. Prawo”, współautorka konspektu dla studentów WUM z zakresu immunożywienia, autorka książki „Dieta dla płodności” i licznych publikacji o tej tematyce.

Karolina Chlebosz

Karolina Chlebosz

Psycholog, doktorantka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu w Zakładzie Psychologii Sportu. Absolwentka Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza oraz Wychowania Fizycznego Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu. Stypendystka Gerlev Idrætshøjskole w Danii oraz Universidade Técnica de Lisboa – Faculdade de Motricidade Humana. Uczestniczka projektu Health as a Lifelong Learning Process w Berlinie, Madrycie, Wiedniu oraz Future Leaders Volunteers (APCESS India, GoFPEP Turkey, ICSPHW Philippines, APCESS Thailand, BRICSCESS Brazil). Ambasadorka Fundacji Kathrine Switzer – 261 Fearless Ambassadors wspierającą aktywność fizyczną wśród kobiet. Instruktorka sportu o specjalności pływanie. Zrzeszona w Europejskim Stowarzyszeniu Młodych Psychologów Sportu (ENYSSP). Od kilku lat współpracuje z zawodnikami różnych dyscyplin m.in. biegi długodystansowe, sztuki walki, gimnastyka, piłka nożna, tenis, triathlon, sporty ekstremalne, pływanie etc. Prowadzi własną działalność gospodarczą, współpracując z klubami sportowymi oraz uczelniami wyższymi na terenie Wielkopolski, Dolnego Śląska, Pomorza i Kujaw.

Dominika Kolasińska-Szkutnik

Dominika Kolasińska-Szkutnik

Magister psychologii, certyfikowany psychoterapeuta Gestalt i trener. Prowadzi prywatną praktykę psychoterapeutyczną pracując z osobami dorosłymi i nastolatkami. Współpracuje również z Kliniką Kolasiński w zakresie konsultacji i szkoleń z zakresu psychologii i psychodermatologii oraz z ośrodkiem leczenia uzależnień gdzie jest terapeutą. Od kilku lat jest także trenerem i dydaktykiem, prowadząc zajęcia na Uniwersytecie SWPS oraz Collegium Da Vinci w Poznaniu. Głównymi obszarami zainteresowania są zagadnienia z zakresu komunikacji, budowania zespołu, analizy transakcyjnej oraz radzenia sobie ze stresem. Korzystając z wcześniejszych biznesowych doświadczeń (praca jako HR manager), zajmuje się również rekrutacją oraz szkoleniami dla firm.

Termin i miejsce

15 września 2019 r.

Uniwersytet SWPS w Poznaniu
ul. Kutrzeby 10, sala 340 (III p.)

Kontakt

Magdalena Heimrath

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.