Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Psychodietetyka w praktyce

float_intro: images-old/2015/psychodietetyka.jpg

konferencja

 pSychodietetyka w praktyce

 

 

 

 

 

Organizatorem konferencji jest Uniwersytet SWPS w Poznaniu.

 

Zaburzenia odżywiania, odmawianie posiłku, insulinooporność. Presja, żeby być fit, i akceptacja własnego ciała w nurcie „body positive”. Dawniej jedzenie gwarantowało przetrwanie, dziś budzi liczne kwestie natury psychologicznej i somatycznej. Gdy w szumie różnych informacji, skrajnych postaw i złożonych problemów, próbujemy znaleźć rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb, dobrze jest posłuchać głosu specjalisty. Co roku Uniwersytet SWPS w Poznaniu organizuje konferencję w celu propagowania rzetelnej wiedzy z zakresu psychodietetyki, psychologii żywienia oraz dietetyki. Udział w konferencji jest bezpłatny, obowiązują zapisy.

15 września
09.30-14.00
Poznań

O konferencji

Konferencja adresowana jest do dietetyków, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy, promotorów zdrowia, pielęgniarek, pedagogów, nauczycieli, technologów żywności, fizjoterapeutów oraz wszystkich osób zainteresowanych psychodietetyką.

Wykłady prowadzone będą przez doświadczonych wykładowców, praktyków i specjalistów m.in. z zakresu psychologii jedzenia i odchudzania, dietetyki, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych, zaburzeń odżywiania oraz aktywności fizycznej.

Program

  • 9.30-10.00 – rejestracja uczestników
  • 10.00-10.10 – Magdalena Heimrath, Dyrektor Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń w Poznaniu oraz dr Angelika Staszewska, kierownik merytoryczny kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych w Poznaniu
  • 10.10-10.40 – Dietetyka oparta na dowodach vs POP-dietetyka, mgr Tadeusz Sowiński
  • 10.40-11.10 – Czy odmowa posiłku to zawsze grymaszenie? Charakterystyka ARFID w świetle aktualnych badań i zaleceń, dr Agata Juruć
  • 11.10-11.40 – Dieta dla pacjenta z insulinoopornością – najnowsze doniesienia naukowe, dr Angelika Kargulewicz
  • 11.40-12.00 – Przerwa kawowa
  • 12.00-12.30 – Przekonania na temat jedzenia, które prowadzą do problematycznych zachowań żywieniowych, dr Anna Januszewicz
  • 12.30-13.00 – Regulacja masy ciała jako element leczenia niepłodności, mgr Sylwia Leszczyńska
  • 13.00-13.30 – Jak jeszcze znaleźć siłę do aktywności fizycznej? – kilka słów o motywacji, mgr Karolina Chlebosz
  • 13.30-14.00 – Gdy ciało budzi nienawiść, Dominika Kolasińska-Szkutnik

Prelegenci

Tadeusz Sowiński

Tadeusz Sowiński

Dietetyk specjalizujący się w żywieniu i suplementacji w sportach szybkościowych, siłowych i sylwetkowych na poziomie amatorskim i wyczynowym. Uczestniczył w przygotowaniach olimpijskich polskiej kadry narodowej wioślarek i wioślarzy, dziś zajmuje się m.in. planowaniem żywienia i suplementacji w dyscyplinach sylwetkowych z uwzględnieniem problematyki zdrowotnej. W ramach pracy zawodowej specjalizuje się również w dietoterapii zaburzeń funkcji reprodukcyjnych u kobiet. Autor licznych artykułów publikowanych na łamach specjalistycznej prasy dla dietetyków i trenerów, wykładowca i szkoleniowiec, uczestnik konferencji koncentrujących się tematycznie wokół fizjologii żywienia i tematów pokrewnych.

Agata Juruć

Agata Juruć

Doktor nauk medycznych, psycholog, dietetyk. Pracuje indywidualnie i grupowo z pacjentami z nadwagą i otyłością, chorymi na cukrzycę lub inne choroby somatyczne wymagające zmiany diety i sposobu odżywiania. Pracuje również z pacjentami borykającymi się z problemem niepłodności w Klinice Leczenia Niepłodności Invimed. Tematyką psychologii jedzenia i odżywiania zajmuje się od 7 lat. Aktualne zainteresowania i działania są skoncentrowane przede wszystkim wokół motywacji do odchudzania i zmiany zachowań związanych z jedzeniem, wsparcia osób będących na diecie, cukrzycy i coachingu dietetycznego. Od lipca 2014 r. posiada certyfikat i licencję coacha. Prowadzi cykle szkoleń, warsztaty oraz wykłady zarówno dla pacjentów jak profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, trenerów personalnych i personelu medycznego) z zakresu diety i zasad żywienia, psychologii nadwagi i otyłości, psychodietetyki, komunikacji z pacjentem, psychologicznych aspektów choroby somatycznej, motywacji oraz coachingu w branży medycznej. Autorka publikacji naukowych w tematyce odżywiania.

Angelika Kargulewicz

Angelika Kargulewicz

Doktor nauk medycznych, dietetyk kliniczny, wykładowca. Redaktor prowadząca czasopisma Food Forum. Doświadczenie zawodowe: Oddział Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki, Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Realizowane zadania: prowadzenie wywiadów żywieniowych u pacjentów kliniki, ewaluacja stanu odżywienia przy użyciu aparatu TANITA, przygotowywanie zaleceń oraz planów żywieniowych, wykonywanie wodorowych testów oddechowych aparatem Gastrolyzer (diagnostyka nietolerancji pokarmowych – nietolerancji laktozy oraz zespołu przerostu bakteryjnego), edukacja żywieniowa pacjentów Kliniki. Wykładowca na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie; Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu.

Anna Januszewicz

Anna Januszewicz

Psycholog, specjalista psychodietetyki. Naukowo zajmuje się mechanizmami kontroli zachowania. Prowadziła badania nad psychospołecznymi uwarunkowaniami nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w ramach programu TEMPEST. Stypendystka w programie „Mistrz” Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej. Obecnie realizatorka badań poświęconych tematyce aktywności fizycznej „Aktywne Diady”. Założycielka Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu. Prezes Towarzystwa Psychodietetyki. Autorka publikacji w języku polskim i angielskim z dziedziny psychologii zachowań zdrowotnych. Prowadzi indywidualne konsultacje dla osób z problemami żywieniowymi i szkolenia dla specjalistów z branży medycznej. Kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki i wykładowca w SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Prowadzi także zajęcia z psychodietetyki w Poznaniu.

Sylwia Leszczyńska

Sylwia Leszczyńska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Redaktor prowadząca „Współczesna dietetyka. Specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia”. Autorka książki „Dieta dla płodności”. Założycielka i właścicielka „Sanvita” – Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych dzieci i dorosłych, prowadzi konsultacje w zakresie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących, żywienia klinicznego. Uczestniczka i wykładowca konferencji naukowych, kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych, prelegent m.in. Międzynarodowych Dni Płodności, Międzynarodowej Konferencji Naukowej – Żywienie bez Granic. Autorka i prowadząca szkolenia dla dietetyków: Dieta dla płodności. Popularyzatorka zdrowego trybu życia, kilkukrotny gość specjalny paneli zdrowotnych Kongresu Kobiet, autorka licznych publikacji w czasopismach, ekspert i konsultant ds. żywienia w mediach i kampaniach edukacyjnych, konsultantka merytoryczna książek, współautorka książki „Encyklopedia seniora. Profilaktyka. Leczenie. Aktywność. Prawo”, współautorka konspektu dla studentów WUM z zakresu immunożywienia, autorka książki „Dieta dla płodności” i licznych publikacji o tej tematyce.

Karolina Chlebosz

Karolina Chlebosz

Psycholog, doktorantka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu w Zakładzie Psychologii Sportu. Absolwentka Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza oraz Wychowania Fizycznego Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu. Stypendystka Gerlev Idrætshøjskole w Danii oraz Universidade Técnica de Lisboa – Faculdade de Motricidade Humana. Uczestniczka projektu Health as a Lifelong Learning Process w Berlinie, Madrycie, Wiedniu oraz Future Leaders Volunteers (APCESS India, GoFPEP Turkey, ICSPHW Philippines, APCESS Thailand, BRICSCESS Brazil). Ambasadorka Fundacji Kathrine Switzer – 261 Fearless Ambassadors wspierającą aktywność fizyczną wśród kobiet. Instruktorka sportu o specjalności pływanie. Zrzeszona w Europejskim Stowarzyszeniu Młodych Psychologów Sportu (ENYSSP). Od kilku lat współpracuje z zawodnikami różnych dyscyplin m.in. biegi długodystansowe, sztuki walki, gimnastyka, piłka nożna, tenis, triathlon, sporty ekstremalne, pływanie etc. Prowadzi własną działalność gospodarczą, współpracując z klubami sportowymi oraz uczelniami wyższymi na terenie Wielkopolski, Dolnego Śląska, Pomorza i Kujaw.

Dominika Kolasińska-Szkutnik

Dominika Kolasińska-Szkutnik

Magister psychologii, certyfikowany psychoterapeuta Gestalt i trener. Prowadzi prywatną praktykę psychoterapeutyczną pracując z osobami dorosłymi i nastolatkami. Współpracuje również z Kliniką Kolasiński w zakresie konsultacji i szkoleń z zakresu psychologii i psychodermatologii oraz z ośrodkiem leczenia uzależnień gdzie jest terapeutą. Od kilku lat jest także trenerem i dydaktykiem, prowadząc zajęcia na Uniwersytecie SWPS oraz Collegium Da Vinci w Poznaniu. Głównymi obszarami zainteresowania są zagadnienia z zakresu komunikacji, budowania zespołu, analizy transakcyjnej oraz radzenia sobie ze stresem. Korzystając z wcześniejszych biznesowych doświadczeń (praca jako HR manager), zajmuje się również rekrutacją oraz szkoleniami dla firm.

Termin i miejsce

15 września 2019 r.

Uniwersytet SWPS w Poznaniu
ul. Kutrzeby 10, sala 340 (III p.)

Kontakt

Magdalena Heimrath

e-mail: [email protected]