Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
zajęcia realizowane:
forma zajęć:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo
Estetyczna wartość jedzenia. Perspektywa pragmatyczna
naukowo-badawczy
zakończony

Estetyczna wartość jedzenia.Perspektywa pragmatyczna

kierownik projektu
Dorota Koczanowicz

wartość projektu: 136 071 PLN
organizacja finansująca: Narodowe Centrum Nauki
dyscyplina: nauki o kulturze i religii
lokalizacja: Wrocław
okres realizacji: 2015201420162017

Czy jedzeniu można przypisać wartość estetyczną i traktować je jako pełnoprawną część sztuki? Czy można zanegować tradycyjną dychotomię, która utożsamia sferę odżywiania wyłącznie ze sferą cielesności, a więc w opozycji do sfery duchowej? To pytania, które w swoim projekcie badawczym stawia dr Dorota Koczanowicz z wrocławskiego wydziału Uniwersytetu SWPS.

 

projekt naukowy

Estetyczna wartość jedzenia


Perspektywa pragmatyczna

Jednostka realizująca wroclaw logo white
Kwota dofinansowania136 071 PLN
Jednostka finansująca NCN

Okres realizacji projektu: 2014-2017

 

Czy jedzeniu można przypisać wartość estetyczną i traktować je jako pełnoprawną część sztuki? Czy można zanegować tradycyjną dychotomię, która utożsamia sferę odżywiania wyłącznie ze sferą cielesności, a więc w opozycji do sfery duchowej? To pytania, które w swoim projekcie badawczym stawia dr Dorota Koczanowicz z wrocławskiego wydziału Uniwersytetu SWPS.

Założenia projektu

Od lat trzydziestych XX wieku akty dzielenia żywności i napojów były, po pierwsze, wykorzystywane, aby poszerzyć zakres sztuki, oraz po drugie, aby krytycznie skomentować współczesną kulturę. Ciągle kwestią sporną pozostaje, czy jedzeniu można przypisać wartość estetyczną. To zagadnienie wymaga przeprowadzenie gruntownych analiz.

Dr Koczanowicz postanowiła napisać o jedzeniu z punktu widzenia różnych dziedzin, łącząc podejście kulturoznawcze, filozoficzne i historyczne. Jak podkreśla badaczka, efektem projektu ma być wypracowanie nowych strategii i narzędzi interpretacyjnych, dzięki którym jedzenie przestanie być traktowane jako odejście od normy w obszarze sztuki.

Powstanie pierwsza w Polsce interdyscyplinarna książka, która jak twierdzi autorka, będzie zawierać podejście krytyczne, podsumowanie i analizę dotychczasowych teorii oraz prowokować do dalszych dyskusji.

 Jedzenie jest czymś podstawowym dla naszego funkcjonowania biologicznego, ale również jest niezwykle istotnym elementem kultury. Jednocześnie w tradycji filozoficznej zmysł smaku nie był uważany za godny poważnego namysłu. Sfera odżywiania kojarzona z ciałem, codziennością, a więc z przestrzenią kobiecą była niżej waloryzowana niż intelektualny i duchowy świat męski. Moje badania wpisują się w tendencje do negowania starych podziałów i prowadzą do dowartościowania zaniedbywanej przez filozofów i teoretyków sztuki przestrzeni smaku.

Koczanowicz, Dorota kierownik projektu
Etatowy
Nie
Biogram
Nie
Imię i nazwisko
Dorota Koczanowicz
Dorota Koczanowicz

Cele projektu

Celem projektu jest interdyscyplinarna analiza estetycznej wartości przygotowywania i dzielenia się jedzeniem z punktu widzenia teorii estetycznej Johna Deweya i somaestetyki Richarda Shustermana.

Analizując te kwestie należy rozważyć przyczyny historyczne warunkujące wykluczenie jedzenia z obszaru zainteresowań filozoficznych, a następnie wypracować nowe strategie i narzędzia interpretacyjne, które umożliwią zmianę postrzegania jedzenia w obszarze sztuki. 

Zespół badawczy

Koczanowicz, Dorota kierownik projektu
Etatowy
Nie
Biogram
Nie
Imię i nazwisko
Dorota Koczanowicz
Dorota Koczanowicz