
Aleksander Baron
Profil zawodowy
Pełen pasji szef kuchni, artysta i podróżnik. Baron stawia na świadome wybory konsumenckie, promuje małych lokalnych producentów i dostawców żywności. Wielbi mięso, podroby i kuchnię polską zajmującą szczególne miejsce w menu SOLEC 44, jednego z najważniejszych miejsc na gastronomiczno – kulturalnej mapie stolicy, którego jest twórcą. Kucharskie szlify zdobywał w Szkocji i na Karaibach. Był szefem kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie i autorem pierwszej odsłony kuchni lokalu Krytyki Politycznej. Tworząc Lokal. Bistro zapoczątkował warszawski szał na „slow food fast" i burgery z wysokiej jakości składników. Jest autorem felietonów i artykułów podróżniczo- kulinarnych, publikowanych m.in. w magazynie KUKBUK oraz na stronach portalu Zwierciadło.pl. Pisze o jedzeniu, miłości, sztuce i atawizmach. est współtwórcą SEZONOWNIKA- kalendarza produktów sezonowych. Współpracuje z POLONĄ/ Nową Cyfrową Biblioteką Narodową.