Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
zajęcia realizowane:
forma zajęć:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Głodnemu film na myśli

udostępnij artykuł
Głodnemu film na myśli

Interdyscyplinarna konferencja naukowa

 

Głodnemu film na myśli
O filmowych reprezentacjach jedzenia

 

 

 





 

Organizatorzy: School of Ideas, Food Studies – Uniwersytet SWPS oraz Films for Food.


Sztuka kulinarna i filmowa tworzą wyjątkowo zgrany duet. Wiedzą o tym filmowcy, którzy chętnie wykorzystują dramaturgiczny i metaforyczny potencjał jedzenia. Poprzez kulinaria snują fascynujące opowieści o człowieku i otaczającej go rzeczywistości. Interdyscyplinarna konferencja naukowa „Głodnemu film na myśli…” to próba spojrzenia na filmowe reprezentacje jedzenia poprzez pryzmat różnych dyscyplin naukowych: kulturoznawstwa, filmoznawstwa, socjologii czy antropologii i znakomita okazja do dyskusji w gronie specjalistów oraz pasjonatów kina.

Wstęp wolny, bez zapisów. 

konferencja

październik


13-14 2017

Warszawa

 

Filmowe reprezentacje jedzenia

„Wspólny posiłek zawiera w sobie komunię i antagonizm. Komunię, bo dzielisz się posiłkiem z innymi, antagonizm, bo przy stole często zaczynamy wygarniać sobie, co nam leży na sercu” – słowa Claude’a Chabrola, francuskiego reżysera filmowego, doskonale oddają wielowymiarowość aktu jedzenia. Posiłek nie służy przecież wyłącznie zaspokajaniu podstawowych potrzeb biologicznych, lecz odgrywa ważne role w życiu społecznym. Jakie? Przekonamy się o tym podczas konferencji, w której udział wezmą badacze reprezentujący różne dyscypliny naukowe i perspektywy badawcze.

Refleksja nad reprezentacjami jedzenia obecnymi w filmie – to główny cel wydarzenia. Wystąpienia i towarzyszące im dyskusje będą dotyczyć zarówno kina dokumentalnego, jak i fabularnego, z ewentualnym rozszerzeniem tematyki także o inne formy audiowizualne (np. seriale). Tematyka wystąpień nie ograniczy się wyłącznie do produkcji określanych mianem food films, gdzie kulinaria stanowią główny temat. Prelegenci przywołają także te obrazy, w których sceny z jedzeniem choć są nieliczne, to jednak intensywne znaczeniowo.

Jak podkreśla dr Aleksandra Drzał-Sierocka, organizatorka konferencji: „Interesuje nas nie tylko kino widziane przez pryzmat kulinariów, lecz także możliwość wykorzystania filmowych kulinariów w dramaturgii i charakterystyce postaci, czy wreszcie – filmowe jedzenie jako odzwierciedlające społeczny, kulturowy i historyczny kontekst, w którym film powstał lub który wyznacza ramy świata przedstawionego”.

Jedzenie służy nie tylko zaspokojeniu jednej z podstawowych życiowych potrzeb. Każdy posiłek stanowi wielowątkową opowieść o nas i rzeczywistości społeczno-kulturowej, w której funkcjonujemy. Filmowcy chętnie sięgają po metaforyczny potencjał jedzenia. Wykorzystują kulinaria, aby scharakteryzować swoje postaci oraz filmowy świat przedstawiony.

dr Aleksandra Drzał-Sierocka

Program 

13 października 2017 

11.00 – Rozpoczęcie konferencji

11.15-13.15 – O NIEUMIARKOWANIU W JEDZENIU I PICIU

11.15-11.45 – Obraz społeczeństwa konsumpcyjnego na przykładzie filmu „Co gryzie Gilberta Grape’a?” Lasse Hallströma | dr hab. Małgorzata Bogunia-Borowska (Uniwersytet Jagielloński, Instytut Socjologii)

11.45-12.15 – Libacje, biby, chlanie. Alkoholowe odmęty polskiego kina fabularnego. Zarys problematyki | prof. dr hab. Marek Sokołowski (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Katedra Socjologii)

12.15-12.45 – Zjeść i zabić nudę? Czeska i słowacka nowa fala w perspektywie czasu wolnego | dr Grażyna Świętochowska (Uniwersytet Gdański, Katedra Wiedzy o Filmie i Kulturze Audiowizualnej)

12.45-13.15 – Dyskusja

13.15-14.30 – Przerwa

14.30-16.30 – POSTACI PRZY STOLE

14.30-15.00 – Zbrodnia i śmietanka. Nawiązania do tradycji seder w filmach Woody’ego Allena | mgr Kamila Kalista (Uniwersytet SWPS, Interdyscyplinarne Studia Doktoranckie)

15.00-15.30 – „Chef’s Table”, czyli po co nam serial o kucharzach? | mgr Dominika Zagrodzka (Uniwersytet Śląski, Zakład Teorii i Historii Kultury)

15.30-16.00 – Jedzenie – presja/opresja. O trudnych relacjach kucharzy z krytykami kulinarnymi w wybranych dziełach filmowych | mgr Katarzyna Kurowska (Uniwersytet Jagielloński, Wydział Polonistyki)

16.00-16.30 – Dyskusja

18.30 – Projekcja filmu „Uczta Babette” (Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 5). Organizator: Films for Food. Bilety do kupienia w kasie Kina Muranów

14 października 

9.30-11.30 – PO POLSKU

9.30-10.00 – Jedzenie i jego funkcje w polskich serialach obyczajowych | dr hab. Beata Łaciak, prof. UW (Uniwersytet Warszawski, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych)

10.00-10.30 – Przy wspólnym stole. Serialowa kulinarna polskość w kontekście kulturowym i medialnym | dr hab. Alicja Kisielewska, prof. UwB (Uniwersytet w Białymstoku, Międzywydziałowy Instytut Kulturoznawstwa i Sztuki)

10.30-11.00 – Jedzenie w polskich filmach o tematyce obozowej | mgr Jarosław Grzechowiak (Uniwersytet Łódzki)

11.00-11.30 – Dyskusja

11.30-12.00 – Przerwa

12.00-14.30 – JEDZENIE NA EKRANIE I POZA NIM: IDEE I FIKSACJE

12.00-12.30 – Jedzenie jako oralna fiksacja, czyli filmowe rozważania o miłości i konsekwencjach jej braku | mgr Justyna Dworczyk (Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna oraz Podyplomowe Studium Psychoterapii przy Laboratorium Psychoedukacji)

12.30-13.00 – Uświęcać środki. Kontekstowe wykorzystanie kanibalizmu w kinie | mgr Dominika Zielińska (Uniwersytet Jagielloński, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej)

13.00-13.30 – Z ekranu na kozetkę, czyli jak psycholog korzysta z kulinarnej popkultury w psychoterapii | mgr Dorota Minta (Ośrodek Psychoterapii Psycholodzy Lwowska)

13.30-14.00 – Films for Food – idea projektu | Lucyna Zembowicz, Jakub Gutek (Films for Food)

14.00-14.30 – Dyskusja

Termin i miejsce

13 – 14 października 2017 r.

Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015

Wstęp wolny, bez zapisów.

Kontakt

dr Aleksandra Drzał-Sierocka

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.