Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

„Tradycje kulinarne Szwecji”. Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

float_intro: images/ZDJECIA/nowosci-wydawnicze/tradycje_kulinarne_szwecji.jpg

28 października swoją oficjalną premierę będzie miała najnowsza książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, orientalistki, badaczki kultury kulinarnej, kierowniczki Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Tym razem wykładowczyni z naszej uczelni zabierze czytelników w kulinarną podróż do Szwecji. Planowane jest również spotkanie online z autorką w dniu premiery i rozmowa o tym, jaki wpływ historie oraz produkty opisane w „Tradycjach kulinarnych Szwecji” miały na ukształtowanie się współczesnej kuchni tamtego regionu.

 

Jak smakuje Szwecja?

W swojej najnowszej książce dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek skupia się na ukazaniu kultury i tradycji kulinarnej Szwecji, kraju, który słynie ze śledzia przyrządzanego na dziesiątki sposobów, popularnych klopsików oraz cynamonowych bułeczek – nieodłącznych towarzyszy kawy. Autorka udowadnia, że skandynawska kultura kulinarna „to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla”.

W dniu premiery odbędzie się spotkanie online z autorką.

Partnerami książki „Tradycje kulinarne Szwecji” są:

  • Ambasada Szwecji,
  • Arctic Paper, Electrolux,
  • Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku,
  • Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego,
  • Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku,
  • Max Burgers,
  • Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza,
  • Stena Line.

Laureatka kulinarnych Oscarów

Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek ma na swoim koncie kilkanaście nagród w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, nazywanego także kulinarnymi Oscarami. Jest to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 r. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy książek z całego świata. Autorka publikacji o kuchni orientalnej i skandynawskiej w tegorocznej edycji konkursu otrzymała Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books za swój e-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca”, w którym udowadnia, że stół to w polskiej tradycji biesiadowania nie tylko użytkowy mebel, ale symbol więzi, jaka łączy zasiadających przy nim ludzi. Książka jest udostępniona w dwóch językach (po angielsku i hiszpańsku) w otwartym dostępie tutaj.

BIO Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” „The Polish Table” i „Tradycje kulinarne Szwecji”.