Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
zajęcia realizowane:
forma zajęć:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

„Tradycje kulinarne Szwecji”. Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

udostępnij artykuł
„Tradycje kulinarne Szwecji”. Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
float_intro: images/ZDJECIA/nowosci-wydawnicze/tradycje_kulinarne_szwecji.jpg

28 października swoją oficjalną premierę będzie miała najnowsza książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, orientalistki, badaczki kultury kulinarnej, kierowniczki Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Tym razem wykładowczyni z naszej uczelni zabierze czytelników w kulinarną podróż do Szwecji. Planowane jest również spotkanie online z autorką w dniu premiery i rozmowa o tym, jaki wpływ historie oraz produkty opisane w „Tradycjach kulinarnych Szwecji” miały na ukształtowanie się współczesnej kuchni tamtego regionu.

 

Jak smakuje Szwecja?

W swojej najnowszej książce dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek skupia się na ukazaniu kultury i tradycji kulinarnej Szwecji, kraju, który słynie ze śledzia przyrządzanego na dziesiątki sposobów, popularnych klopsików oraz cynamonowych bułeczek – nieodłącznych towarzyszy kawy. Autorka udowadnia, że skandynawska kultura kulinarna „to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla”.

W dniu premiery odbędzie się spotkanie online z autorką.

Partnerami książki „Tradycje kulinarne Szwecji” są:

  • Ambasada Szwecji,
  • Arctic Paper, Electrolux,
  • Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku,
  • Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego,
  • Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku,
  • Max Burgers,
  • Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza,
  • Stena Line.

Laureatka kulinarnych Oscarów

Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek ma na swoim koncie kilkanaście nagród w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, nazywanego także kulinarnymi Oscarami. Jest to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 r. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy książek z całego świata. Autorka publikacji o kuchni orientalnej i skandynawskiej w tegorocznej edycji konkursu otrzymała Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books za swój e-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca”, w którym udowadnia, że stół to w polskiej tradycji biesiadowania nie tylko użytkowy mebel, ale symbol więzi, jaka łączy zasiadających przy nim ludzi. Książka jest udostępniona w dwóch językach (po angielsku i hiszpańsku) w otwartym dostępie tutaj.

BIO Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” „The Polish Table” i „Tradycje kulinarne Szwecji”.