O studiach
Celem studiów jest dostarczenie kompleksowej wiedzy o kulinariach i pokazanie możliwości wykorzystania jej w pracy zawodowej.
Nasi słuchacze poznają społeczno-kulturową rolę jedzenia, z uwzględnieniem percepcji smaku, gustu kulinarnego, kuchni narodowych oraz zwyczajów żywieniowych. Zdobywają wiedzę z zakresu psychologii jedzenia, poznają najnowsze trendy w żywieniu w odniesieniu do rynków związanych z kulinariami.
Program zajęć obejmuje zagadnienia związane z kuchnią polską w odniesieniu do innych kulinarnych kultur świata. Przedstawia dziedzictwo kulinarne oraz produkty spożywcze jako środki wykorzystywane w dyplomacji oraz turystyce.
W trakcie warsztatów słuchacze poznają rolę jedzenia w tekstach kultury, reklamie oraz mediach. Zdobywają praktykę w przygotowywaniu projektów biznesowych i społecznych związanych z tematyką kulinarną. Studia mają charakter akademicki, w programie znajdują się też zajęcia z praktykami –osobami realizującymi różnego typu projekty kulinarne.
Studia podyplomowe Food Studies mają charakter interdyscyplinarny. Podczas zajęć słuchacze mają możliwość zapoznania się z tematem zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Jedzenie przedstawiamy w kontekście historycznym, kulturowym, antropologicznym, psychologicznym czy ekonomicznym.
kierowniczka merytoryczna kierunku
Czy to studia dla ciebie?
Zapraszamy osoby zainteresowane tematyką kulinarną, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o dodatkowe aspekty związane z jedzeniem.
Adresatami kierunku są m.in.:
- osoby zainteresowane tematyką kulinarną
- osoby związane z branżą gastronomiczną i turystyczną
- specjaliści od marketingu i promocji produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych
- osoby związane z mediami kulinarnymi i lifestylowymi
- absolwenci kierunków humanistycznych, społecznych i ekonomicznych
- pracownicy sektora państwowego
Dlaczego warto?
- Zdobędziesz wiedzę na temat możliwości rozwoju zawodowego w ramach branż związanych z kulinariami
- Odkryjesz społeczne i kulturowe funkcje jedzenia
- Poznasz zagadnienia z zakresu kultury pod kątem nawiązań do tematyki kulinarnej
- Weźmiesz udział w warsztatach dotyczących dziennikarstwa kulinarnego
- Nauczysz się prowadzić merytoryczną dyskusję na tematy związane z kulturą kulinarną
- Zgłębisz wiedzę na temat tabu żywieniowego
Program studiów
Blok tematyczny
Blok teoretyczno-wprowadzający
(46 godz.)
wykład
Społeczne i kulturowe funkcje jedzenia
seminarium
Tabu żywieniowe
wykład
Neurogastronomia
wykład
Psychologia jedzenia
Blok tematyczny
Jedzenie w kulturze – kultura w jedzeniu
(52 godz.)
warsztaty
Książka kucharska jako tekst kultury
wykład z elementami warsztatów
Światowa kultura żywieniowa, wybrane zagadnienia
wykład
Polska kultura żywieniowa
seminarium
Street Food
seminarium
Historia cukiernictwa
Blok tematyczny
Kulinarna estetyka i metaforyka
(22 godz.)
wykład
Food film
seminarium
Blogosfera kulinarna: od społeczności foodowych do food porn
wykład z elementami warsztatów
Jedzenie – sztuka i design
Blok tematyczny
Kulinaria jako narzędzie promocji
(14 godz.)
wykład
Kultura żywieniowa jako narzędzie promocji – turystyka kulinarna i dyplomacja kulinarna
seminarium
Trendy kulinarne
Blok tematyczny
Kulinaria w praktyce
(18 godz.)
warsztaty
Dziennikarstwo kulinarne z elementami krytyki kulinarnej
warsztaty
Projekty kulinarnej
Blok tematyczny
Kuchnia od kuchni
(30 godz.)
warsztaty
Wino w kulturze
warsztaty
Historia kawy oraz rynek kawy
warsztaty
Kulturowa historia chleba
warsztaty
Kulturowa historia piwa
warsztaty
Japońska ceremonia herbaciana: między estetyką a konsumpcją
warsztaty
Kulturowa historia wódki
Blok tematyczny
Projekt dyplomowy
(30 godz.)
Organizacja nauki
Studia trwają dwa semestry i obejmują 192 godziny dydaktycznych. Zjazdy odbywają się średnio co 2-3 tygodnie, w soboty i niedziele.
Hybrydowa forma studiów oznacza, że wybrane zajęcia realizowane są w formule stacjonarnej, a inne w formule online. Nie ma możliwości łączenia tych form..
Zajęcia stacjonarne odbywają się w siedzibie Uniwersytetu SWPS lub w innym budynku wynajmowanym przez uczelnię.
Z ważnych przyczyn Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń może dokonać zmian w programie, kadrze i formie studiów.
Warunki zaliczenia
- Obecność na 70% zajęć
- Uzyskanie zaliczeń ze wszystkich kursów
- Wykonanie i prezentacja projektu dyplomowego (indywidualnie lub grupach zadaniowych)
Ocena końcowa uwzględnia średnią ocen z kursów kończących się zaliczeniem na ocenę.
Dokument ukończenia studiów
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS.
Kadra
Zajęcia prowadzą wykładowcy akademiccy, specjalizujący się w tematyce kulinarnej w aspekcie społeczno-kulturowym. Program obejmuje również zajęcia z praktykami, m.in. szefami kuchni, specjalistami z zakresu marketingu, osobami realizującymi różnego typu projekty kulinarne.
Kierowniczka merytoryczna studiów
-
drAleksandra Drzał-Sierockadrkulturoznawczyni, filmoznawczyni, animatorka kultury i edukatorka kulturalna
Rekrutacja
Zasady rekrutacji
O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń. Wypełnienie formularza rekrutacyjnego nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się na dany kierunek. Zastrzegamy sobie możliwość zaproszenia kandydata na rozmowę rekrutacyjną.
W przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń uczelnia może podjąć decyzję o nieuruchomieniu kierunku.
- Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
- Załącz odpowiednie dokumenty
- Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
- Rozpocznij studiowanie
Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
Na studia zapisujesz się online.
Po kliknięciu przycisku „Aplikuj” zostaniesz przekierowany do formularza zgłoszeniowego.
Nasz system poprowadzi Cię przez cały proces rekrutacji.
Przygotuj:
- Skan dyplomu ukończenia studiów wyższych
Załącz odpowiednie dokumenty
W trakcie wypełniania formularza załączasz skan/zdjęcie dyplomu ukończenia studiów wyższych.
Pamiętaj!
- Dokumenty powinny mieć format JPG/PDF.
- Wszystkie skany/zdjęcia muszą być czytelne
Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
Opłatę wnosisz za pośrednictwem platformy PayU podczas wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Uwaga!
- Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Rozpocznij studiowanie
Na adres mailowy podany w formularzu dostaniesz powiadomienie o statusie Twojej aplikacji. O przyjęciu na studia poinformujemy Cię w osobnym mailu, a informacje dotyczące pierwszego zjazdu wyślemy na 7 dni przed rozpoczęciem nauki.
Pamiętaj!
- Liczba miejsc jest ograniczona
- O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Opłaty
Opłata rekrutacyjna: 300 zł
Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Opłata za rok studiów (2024-2025)
Wysokość raty | Łączny koszt studiów | |
---|---|---|
Zapłać w 10 ratach | 730 PLN | 7 300 PLN |
Zapłać w 2 ratach | 3 400 PLN | 6 800 PLN |
Zapłać w 1 racie | 6 400 PLN | 6 400 PLN |
Słuchacze wpłacają czesne na na indywidualne subkonta podane w Wirtualnej Uczelni. Termin płatności 1. raty upływa 5 października dla studiów rozpoczynających się jesienią oraz 5 marca dla studiów rozpoczynających się wiosną.
Na 7 dni przed rozpoczęciem nauki każdy słuchacz otrzyma drogą elektroniczną informacje dotyczące pierwszego zjazdu.