Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna
string(64) "https://rekrutacja.swps.pl/s/offer-selection?rev=a2bQt0000007Hb7"

O studiach

Celem studiów jest dostarczenie kompleksowej wiedzy o kulinariach i pokazanie możliwości wykorzystania jej w pracy zawodowej.

Nasi słuchacze poznają społeczno-kulturową rolę jedzenia, z uwzględnieniem percepcji smaku, gustu kulinarnego, kuchni narodowych oraz zwyczajów żywieniowych. Zdobywają wiedzę z zakresu psychologii jedzenia, poznają najnowsze trendy w żywieniu w odniesieniu do rynków związanych z kulinariami.

Program zajęć obejmuje zagadnienia związane z kuchnią polską w odniesieniu do innych kulinarnych kultur świata. Przedstawia dziedzictwo kulinarne oraz produkty spożywcze jako środki wykorzystywane w dyplomacji oraz turystyce.

W trakcie warsztatów słuchacze poznają rolę jedzenia w tekstach kultury, reklamie oraz mediach. Zdobywają praktykę w przygotowywaniu projektów biznesowych i społecznych związanych z tematyką kulinarną. Studia mają charakter akademicki, w programie znajdują się też zajęcia z praktykami –osobami realizującymi różnego typu projekty kulinarne.

 

Czy to studia dla ciebie?

Zapraszamy osoby zainteresowane tematyką kulinarną, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o dodatkowe aspekty związane z jedzeniem.

Adresatami kierunku są m.in.:

  • osoby zainteresowane tematyką kulinarną
  • osoby związane z branżą gastronomiczną i turystyczną
  • specjaliści od marketingu i promocji produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych
  • osoby związane z mediami kulinarnymi i lifestylowymi
  • absolwenci kierunków humanistycznych, społecznych i ekonomicznych
  • pracownicy sektora państwowego

Dlaczego warto?

  1. Zdobędziesz wiedzę na temat możliwości rozwoju zawodowego w ramach branż związanych z kulinariami
  2. Odkryjesz społeczne i kulturowe funkcje jedzenia
  3. Poznasz zagadnienia z zakresu kultury pod kątem nawiązań do tematyki kulinarnej
  4. Weźmiesz udział w warsztatach dotyczących dziennikarstwa kulinarnego
  5. Nauczysz się prowadzić merytoryczną dyskusję na tematy związane z kulturą kulinarną
  6. Zgłębisz wiedzę na temat tabu żywieniowego

Program studiów

Blok tematyczny

Blok teoretyczno-wprowadzający

(46 godz.)

wykład

Społeczne i kulturowe funkcje jedzenia

seminarium

Tabu żywieniowe

wykład

Neurogastronomia

wykład

Psychologia jedzenia

Blok tematyczny

Jedzenie w kulturze – kultura w jedzeniu

(52 godz.)

warsztaty

Książka kucharska jako tekst kultury

wykład z elementami warsztatów

Światowa kultura żywieniowa, wybrane zagadnienia

wykład

Polska kultura żywieniowa

seminarium

Street Food

seminarium

Historia cukiernictwa

Blok tematyczny

Kulinarna estetyka i metaforyka

(22 godz.)

wykład

Food film

seminarium

Blogosfera kulinarna: od społeczności foodowych do food porn

wykład z elementami warsztatów

Jedzenie – sztuka i design

Blok tematyczny

Kulinaria jako narzędzie promocji

(14 godz.)

wykład

Kultura żywieniowa jako narzędzie promocji – turystyka kulinarna i dyplomacja kulinarna

seminarium

Trendy kulinarne

Blok tematyczny

Kulinaria w praktyce

(18 godz.)

warsztaty

Dziennikarstwo kulinarne z elementami krytyki kulinarnej

warsztaty

Projekty kulinarnej

Blok tematyczny

Kuchnia od kuchni

(30 godz.)

warsztaty

Wino w kulturze

warsztaty

Historia kawy oraz rynek kawy

warsztaty

Kulturowa historia chleba

warsztaty

Kulturowa historia piwa

warsztaty

Japońska ceremonia herbaciana: między estetyką a konsumpcją

warsztaty

Kulturowa historia wódki

Blok tematyczny

Projekt dyplomowy

(30 godz.)

Organizacja nauki

Studia trwają dwa semestry i obejmują 192 godziny dydaktycznych. Zjazdy odbywają się średnio co 2-3 tygodnie, w soboty i niedziele.

Hybrydowa forma studiów oznacza, że wybrane zajęcia realizowane są w formule stacjonarnej, a inne w formule online. Nie ma możliwości łączenia tych form..

Zajęcia stacjonarne odbywają się w siedzibie Uniwersytetu SWPS lub w innym budynku wynajmowanym przez uczelnię.

Z ważnych przyczyn Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń może dokonać zmian w programie, kadrze i formie studiów.

Warunki zaliczenia

  • Obecność na 70% zajęć
  • Uzyskanie zaliczeń ze wszystkich kursów
  • Wykonanie i prezentacja projektu dyplomowego (indywidualnie lub grupach zadaniowych)

Ocena końcowa uwzględnia średnią ocen z kursów kończących się zaliczeniem na ocenę.

Dokument ukończenia studiów

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS.

Kadra

Zajęcia prowadzą wykładowcy akademiccy, specjalizujący się w tematyce kulinarnej w aspekcie społeczno-kulturowym. Program obejmuje również zajęcia z praktykami, m.in. szefami kuchni, specjalistami z zakresu marketingu, osobami realizującymi różnego typu projekty kulinarne.

    Kierowniczka merytoryczna studiów

  • dr
    Magdalena Tomaszewska-Bolałek
    dr
    kulturoznawca, orientalista, Kierownik Food Studies
  •  
    Paweł Błażewicz
     
    historyk-archiwista specjalność: archiwistyka komputerowa
  •  
    Małgorzata Buttitta
     
    dziennikarka, specjalistka od kultury śródziemnomorskiej
  • dr
    Dorota Dias-Lewandowska
    dr
    antropolożka, historyczka
  • dr
    Aleksandra Drzał-Sierocka
    dr
    kulturoznawczyni, filmoznawczyni, animatorka kultury i edukatorka kulturalna
  •  
    Maria Wiktoria Górecka
     
    psycholog kulturowy, psychodietetyk
  •  
    Adrianna Jaworska
     
    dyrektor działu badań i rozwoju i instruktor zajęć cukierniczych w Pastry Innovation Center
  •  
    Anna Kornelia Jędrzejewska
     
    badaczka kulinariów, muzealniczka, piernikarka
  • dr
    Izabella Kamińska
    dr
    badaczka kulinariów oraz rzemiosła artystycznego
  • dr
    Marzena Keating
    dr
    badaczka historii i kultury kulinarnej (w szczególności irlandzkiej)
  • dr
    Natalia Mętrak-Ruda
    dr
    dziennikarka kulinarna, tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej
  •  
    Agnieszka Michałowska
     
    edukatorka kulinarna, właścicielka studia kulinarnego
  •  
    Małgorzata Molska
     
    dziennikarka kulinarna, podróżniczka
  •  
    Monika Nawrocka
     
    badaczka kulinariów, kulturoznawczyni, japonistka
  •  
    Laura Osęka
     
    psycholożka, psychodietetyczka, dziennikarka, autorka książek kulinarnych
  • dr
    Karolina Rychter
    dr
    filozofka i dziennikarka
  •  
    Maciej Świetlik
     
    specjalista od wina
  • dr
    Jakub Urbański
    dr
    biolog molekularny, dziennikarz naukowy i popularyzator nauki
  • Marcin Wojtasik
    badacz i popularyzator wiedzy o społecznych i kulturowych aspektach jedzenia
  •  
    Anna Wrońska
     
    dziennikarka kulinarna

Rekrutacja

Zasady rekrutacji

O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń. Wypełnienie formularza rekrutacyjnego nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się na dany kierunek. Zastrzegamy sobie możliwość zaproszenia kandydata na rozmowę rekrutacyjną.

W przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń uczelnia może podjąć decyzję o nieuruchomieniu kierunku.

  1. Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
  2. Załącz odpowiednie dokumenty
  3. Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
  4. Rozpocznij studiowanie

Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy

Na studia zapisujesz się online.

Po kliknięciu przycisku „Aplikuj” zostaniesz przekierowany do formularza zgłoszeniowego.

Nasz system poprowadzi Cię przez cały proces rekrutacji.

Przygotuj:

  • Skan dyplomu ukończenia studiów wyższych
Aplikuj na studia

Załącz odpowiednie dokumenty

W trakcie wypełniania formularza załączasz skan/zdjęcie dyplomu ukończenia studiów wyższych.

Pamiętaj!

  • Dokumenty powinny mieć format JPG/PDF.
  • Wszystkie skany/zdjęcia muszą być czytelne
Aplikuj na studia

Dokonaj opłaty rekrutacyjnej

Opłatę wnosisz za pośrednictwem platformy PayU podczas wypełniania formularza rekrutacyjnego.

Uwaga!

  • Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Aplikuj na studia

Rozpocznij studiowanie

Na adres mailowy podany w formularzu dostaniesz powiadomienie o statusie Twojej aplikacji. O przyjęciu na studia poinformujemy Cię w osobnym mailu, a informacje dotyczące pierwszego zjazdu wyślemy na 7 dni przed rozpoczęciem nauki.

Pamiętaj!

  • Liczba miejsc jest ograniczona
  • O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Aplikuj na studia

Opłaty

Opłata rekrutacyjna: 300 zł

Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.

Opłata za rok studiów (2024-2025)

  Wysokość raty Łączny koszt studiów
Zapłać w 10 ratach 730 PLN 7 300 PLN
Zapłać w 2 ratach 3 400 PLN 6 800 PLN
Zapłać w 1 racie 6 400 PLN 6 400 PLN

Słuchacze wpłacają czesne na na indywidualne subkonta podane w Wirtualnej Uczelni. Termin płatności 1. raty upływa 5 października dla studiów rozpoczynających się jesienią oraz 5 marca dla studiów rozpoczynających się wiosną.

Na 7 dni przed rozpoczęciem nauki każdy słuchacz otrzyma drogą elektroniczną informacje dotyczące pierwszego zjazdu.

Sprawdź, jak sfinansować naukę

Nieoprocentowane pożyczki

Ministerstwo Rozwoju uruchomiło nieoprocentowane pożyczki na kształcenie obejmujące m.in. studia podyplomowe, kursy, szkolenia. W ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój możesz otrzymać nawet do 30 000 zł pomocy zwrotnej bez żadnych dodatkowych kosztów. Co ważne, istnieje możliwość umorzenia 20–25% przyznanej kwoty.

Szczegółowe informacje znajdziesz na www.inwestujwrozwoj.pl

Zniżki dla firm na studia podyplomowe

Uniwersytet SWPS od kilku lat z powodzeniem realizuje przekrojowe projekty dla firm, korporacji i instytucji państwowych. Do każdego z klientów i partnerów podchodzimy indywidualnie i dopasowujemy ofertę do jego potrzeb. Dla pracodawców, którzy skierują do nas większą liczbę pracowników, mamy specjalne oferty cenowe.

O szczegóły zapytaj w CSPiS.

Zostańmy w kontakcie

Zostaw nam swoje dane, a będziemy Cię informować o aktualnościach dotyczących tego kierunku.

Aplikuj