dr
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
kulturoznawca, orientalista
Kierownik Food Studies
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dla mediów
Profil zawodowy
Interesuje się trendami i podróżami kulinarnymi. Promuje kuchnie i jedzenie świata, szczególnie kulinaria Azji, Europy i Ameryki Południowej. Zajmuje się historią różnych kuchni świata, kulturą Japonii. Bada percepcję smaku, dzieli się wiedzą na temat produktów spożywczych. Jest autorką kilku książek kulinarnych.
Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z antropologii jedzenia, historii wyżywienia, neurogastronomii, estetyki talerza, turystyki kulinarnej, dyplomacji kulinarnej oraz trendów kulinarnych.
Laureatka nagród: 2019 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Drugie Miejsce Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Scandinavian. Nagroda Specjalna w konkursie Nagroda Magellana dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii przewodnik kulinarny.
2017 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Eastern European Cuisine. Książka Polish Culinary Paths zdobyła nagrodę główną w kategorii „przewodnik kulinarny” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne 2016 roku” oraz została nagrodzona Prix de la Littérature Gastronomique przyznawaną przez Académie Internationale de la Gastronomie.
2016 - książka Polish Culinary Paths ukazała się w językach: angielskim, chińskim, koreańskim, japońskim, wietnamskim i gruzińskim. Została nagrodzona w Chinach w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. Książka Tradycje kulinarne Korei zajęła drugie miejsce w kategorii najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją w konkursie Gourmand World Cookbook Awards.
2014 - książka Japońskie słodycze zdobyła Grand Prix w konkursie Gourmand World CookbookAwards w kategorii Best Japanese cuisine Book. Była to pierwsza polska książka w dwudziestoletniej historii konkursu, która zajęła pierwsze miejsce.
Dla mediów
Powiązane materiały na stronie uczelni
- Informacja prasowa
- Co nas czeka w 2025 roku - prognozy ekspertów Uniwersytetu SWPS
- Mody kulinarne – ma znaczenie, co kładziemy na talerzu
- Podróże kulinarne – sposób na lepsze poznanie siebie i innych
- Podróże kulinarne – sposób na lepsze poznanie siebie i innych
- Święta po szwedzku
- Trendy kulinarne na 2020 rok
- Urok japońskich słodyczy
- Nagrody i wyróżnienia
- Nowości wydawnicze