13. kulinarny Oscar dla dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
4 czerwca 2022 r. odbyła się gala Gourmand World Cookbook Awards, na której przyznano nagrody najlepszym publikacjom kulinarnym świata. Z wielką radością informujemy, że dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek kolejny raz znalazła się w gronie zwycięzców. Jej najnowsza książka, „Tradycje kulinarne Szwecji”, zdobyła Grand Prix w kategorii „kuchnia nordycka”. Życzymy naszej wykładowczyni dalszych kulinarno-literackich sukcesów!
Szwedzki stół
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, soczyste klopsiki oraz śledzie przyrządzane na dziesiątki różnych sposobów – to tylko kilka przykładowych dań kuchni szwedzkiej. Dr Tomaszewska-Bolałek zabiera swoich czytelników w kulinarną podróż do Szwecji, pokazując od kuchni bogatą kulturę i historię tego skandynawskiego kraju. Snuje fascynujące opowieści o posiłkach wikingów, wyprawie Karola Linneusza do Laponii oraz słodkich wypiekach, które sprowadziły śmierć na szwedzkiego króla. Te i wiele innych historii odkryjesz w „Tradycjach kulinarnych Szwecji” – najlepszej książce roku poświęconej kuchni nordyckiej!
Gotowanie słowem, czyli Gourmand World Cookbook Awards
Gourmand World Cookbook Awards to najbardziej prestiżowy konkurs kultury kulinarnej, z tradycją sięgającą 1995 r., nie bez powodu nazywany również kulinarnymi Oscarami. Wyłaniane są w nim najlepsze pozycje kulinarne z całego świata. Zwyciężyć może zarówno książka wydana w tradycyjnym wydawnictwie z numerem ISBN, jak i nieoficjalny darmowy przewodnik kucharski w internecie. W tym roku na świecie ukazała się rekordowa liczba publikacji kulinarnych, szacowana przez ekspertów na ponad 100 000. Z każdego kraju do poszczególnych kategorii Gourmand World Cookbook Awards nominowano najwyżej jedną pozycję, co stanowiło ogromne wyróżnienie. Następnie kapituła wybierała zwycięskie publikacje.
Zwycięzców ogłoszono 4 czerwca 2022 r. na gali w Umeå w Szwecji. W dniach 2–5 czerwca autorzy, wydawcy, przedstawiciele mediów, dyplomaci kulinarni, szefowie kuchni, specjaliści od kultury lub turystyki kulinarnej mieli okazję wziąć udział w wielu wydarzeniach towarzyszących, m.in. panelach dyskusyjnych, warsztatach, wystawie książek kulinarnych i gali Hallbars Awards (nagród dla publikacji poświęconych zrównoważonemu rozwojowi).
Trzynasty kulinarny Oscar naszej wykładowczyni
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest wielokrotną laureatką Gourmand World Cookbook Awards. To jej ósme Grand Prix w tym konkursie. Książki jej autorstwa czterokrotnie zajęły drugie miejsce i raz trzecie miejsce.
Inni laureaci
Zobacz tegorocznych laureatów Gourmand World Cookbook Awards w kategorii:
Jeden z najlepszych przewodników kulinarnych 2022 r.
To nie pierwszy sukces nowej książki naszej profesorki. „Tradycje kulinarne Szwecji” zostały też wyróżnione w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne 2022” w kategorii „Najlepszy przewodnik kulinarny”.
Dobra kuchnia rządzi życiem
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek dzieli się swoją miłością do dobrej kuchni i szeroką wiedzą w tym temacie nie tylko w książkach, ale również w internecie. Pod nazwą Kuchniokracja prowadzi bloga o jedzeniu, podcast kulinarny, stronę na Facebooku i profil na Instagramie.
Co dalej?
W październiku 2022 r. do sprzedaży trafi kolejna część serii nordyckiej – „Tradycje kulinarne Norwegii”. Autorka jest właśnie w trakcie podróży po Norwegii, gdzie prowadzi badania terenowe w ramach prac nad nową książką. Szczególną uwagę chce poświęcić okolicy Trondheim i Trøndelag – jednemu z dwóch tegorocznych Europejskich Regionów Gastronomicznych.
Materiały powiązane
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek laureatką Gourmand World Cookbook Awards
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek laureatką Nagrody Magellana
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek po raz kolejny laureatką kulinarnych Oscarów
- „Tradycje kulinarne Szwecji”. Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
- Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek nominowana do kulinarnych Oscarów