Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

Głodnemu film na myśli

float_intro: images-old/2015/Konferencje/foodie_2000_1316.jpg

Interdyscyplinarna konferencja naukowa

 

Głodnemu film na myśli
O filmowych reprezentacjach jedzenia

 

 

 





 

Organizatorzy: School of Ideas, Food Studies – Uniwersytet SWPS oraz Films for Food.


Sztuka kulinarna i filmowa tworzą wyjątkowo zgrany duet. Wiedzą o tym filmowcy, którzy chętnie wykorzystują dramaturgiczny i metaforyczny potencjał jedzenia. Poprzez kulinaria snują fascynujące opowieści o człowieku i otaczającej go rzeczywistości. Interdyscyplinarna konferencja naukowa „Głodnemu film na myśli…” to próba spojrzenia na filmowe reprezentacje jedzenia poprzez pryzmat różnych dyscyplin naukowych: kulturoznawstwa, filmoznawstwa, socjologii czy antropologii i znakomita okazja do dyskusji w gronie specjalistów oraz pasjonatów kina.

Wstęp wolny, bez zapisów. 

konferencja

październik


13-14 2017

Warszawa

 

Filmowe reprezentacje jedzenia

„Wspólny posiłek zawiera w sobie komunię i antagonizm. Komunię, bo dzielisz się posiłkiem z innymi, antagonizm, bo przy stole często zaczynamy wygarniać sobie, co nam leży na sercu” – słowa Claude’a Chabrola, francuskiego reżysera filmowego, doskonale oddają wielowymiarowość aktu jedzenia. Posiłek nie służy przecież wyłącznie zaspokajaniu podstawowych potrzeb biologicznych, lecz odgrywa ważne role w życiu społecznym. Jakie? Przekonamy się o tym podczas konferencji, w której udział wezmą badacze reprezentujący różne dyscypliny naukowe i perspektywy badawcze.

Refleksja nad reprezentacjami jedzenia obecnymi w filmie – to główny cel wydarzenia. Wystąpienia i towarzyszące im dyskusje będą dotyczyć zarówno kina dokumentalnego, jak i fabularnego, z ewentualnym rozszerzeniem tematyki także o inne formy audiowizualne (np. seriale). Tematyka wystąpień nie ograniczy się wyłącznie do produkcji określanych mianem food films, gdzie kulinaria stanowią główny temat. Prelegenci przywołają także te obrazy, w których sceny z jedzeniem choć są nieliczne, to jednak intensywne znaczeniowo.

Jak podkreśla dr Aleksandra Drzał-Sierocka, organizatorka konferencji: „Interesuje nas nie tylko kino widziane przez pryzmat kulinariów, lecz także możliwość wykorzystania filmowych kulinariów w dramaturgii i charakterystyce postaci, czy wreszcie – filmowe jedzenie jako odzwierciedlające społeczny, kulturowy i historyczny kontekst, w którym film powstał lub który wyznacza ramy świata przedstawionego”.

Jedzenie służy nie tylko zaspokojeniu jednej z podstawowych życiowych potrzeb. Każdy posiłek stanowi wielowątkową opowieść o nas i rzeczywistości społeczno-kulturowej, w której funkcjonujemy. Filmowcy chętnie sięgają po metaforyczny potencjał jedzenia. Wykorzystują kulinaria, aby scharakteryzować swoje postaci oraz filmowy świat przedstawiony.

dr Aleksandra Drzał-Sierocka

Program 

13 października 2017 

11.00 – Rozpoczęcie konferencji

11.15-13.15 – O NIEUMIARKOWANIU W JEDZENIU I PICIU

11.15-11.45 – Obraz społeczeństwa konsumpcyjnego na przykładzie filmu „Co gryzie Gilberta Grape’a?” Lasse Hallströma | dr hab. Małgorzata Bogunia-Borowska (Uniwersytet Jagielloński, Instytut Socjologii)

11.45-12.15 – Libacje, biby, chlanie. Alkoholowe odmęty polskiego kina fabularnego. Zarys problematyki | prof. dr hab. Marek Sokołowski (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Katedra Socjologii)

12.15-12.45 – Zjeść i zabić nudę? Czeska i słowacka nowa fala w perspektywie czasu wolnego | dr Grażyna Świętochowska (Uniwersytet Gdański, Katedra Wiedzy o Filmie i Kulturze Audiowizualnej)

12.45-13.15 – Dyskusja

13.15-14.30 – Przerwa

14.30-16.30 – POSTACI PRZY STOLE

14.30-15.00 – Zbrodnia i śmietanka. Nawiązania do tradycji seder w filmach Woody’ego Allena | mgr Kamila Kalista (Uniwersytet SWPS, Interdyscyplinarne Studia Doktoranckie)

15.00-15.30 – „Chef’s Table”, czyli po co nam serial o kucharzach? | mgr Dominika Zagrodzka (Uniwersytet Śląski, Zakład Teorii i Historii Kultury)

15.30-16.00 – Jedzenie – presja/opresja. O trudnych relacjach kucharzy z krytykami kulinarnymi w wybranych dziełach filmowych | mgr Katarzyna Kurowska (Uniwersytet Jagielloński, Wydział Polonistyki)

16.00-16.30 – Dyskusja

18.30 – Projekcja filmu „Uczta Babette” (Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 5). Organizator: Films for Food. Bilety do kupienia w kasie Kina Muranów

14 października 

9.30-11.30 – PO POLSKU

9.30-10.00 – Jedzenie i jego funkcje w polskich serialach obyczajowych | dr hab. Beata Łaciak, prof. UW (Uniwersytet Warszawski, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych)

10.00-10.30 – Przy wspólnym stole. Serialowa kulinarna polskość w kontekście kulturowym i medialnym | dr hab. Alicja Kisielewska, prof. UwB (Uniwersytet w Białymstoku, Międzywydziałowy Instytut Kulturoznawstwa i Sztuki)

10.30-11.00 – Jedzenie w polskich filmach o tematyce obozowej | mgr Jarosław Grzechowiak (Uniwersytet Łódzki)

11.00-11.30 – Dyskusja

11.30-12.00 – Przerwa

12.00-14.30 – JEDZENIE NA EKRANIE I POZA NIM: IDEE I FIKSACJE

12.00-12.30 – Jedzenie jako oralna fiksacja, czyli filmowe rozważania o miłości i konsekwencjach jej braku | mgr Justyna Dworczyk (Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna oraz Podyplomowe Studium Psychoterapii przy Laboratorium Psychoedukacji)

12.30-13.00 – Uświęcać środki. Kontekstowe wykorzystanie kanibalizmu w kinie | mgr Dominika Zielińska (Uniwersytet Jagielloński, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej)

13.00-13.30 – Z ekranu na kozetkę, czyli jak psycholog korzysta z kulinarnej popkultury w psychoterapii | mgr Dorota Minta (Ośrodek Psychoterapii Psycholodzy Lwowska)

13.30-14.00 – Films for Food – idea projektu | Lucyna Zembowicz, Jakub Gutek (Films for Food)

14.00-14.30 – Dyskusja

Termin i miejsce

13 – 14 października 2017 r.

Uniwersytet SWPS, ul. Chodakowska 19/31, sala N015

Wstęp wolny, bez zapisów.

Kontakt

dr Aleksandra Drzał-Sierocka

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.