Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
zajęcia realizowane:
forma zajęć:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Formularz wyszukiwania na belce: Szkolenia

lokalizacja:
obszar tematyczny:
forma:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

A FE!

udostępnij artykuł
A FE!

Czym jest wstręt? Co budzi obrzydzenie i dlaczego tak się dzieje? Konsystencja jedzenia, nieprzyjemny zapach, robale, pająki… w końcu ludzie, słowa, postawy. Wstręt może być wywołany nie tylko przez to co brzydkie, lecz także przez to co złe. Dlatego należy go rozpatrywać zarówno w kategoriach estetycznych, jak i etycznych.

O „wstrętnej” literaturze, sztuce, kobiecości i inności opowiada książka „A FE! Społeczno-kulturowe konteksty wstrętu i obrzydliwości” pod redakcją Aleksandry Drzał-Sierockiej i Małgorzaty Kowalewskiej.

Niechybnie ohydny

Wstrętne ciało – wojna i pornografia, Obrzydliwe azjatyckie jedzenie, Wstrętny obcy – obrzydzenie jako reakcja na strach przed islamem, Obrzydliwe piękno, piękna obrzydliwość – kategoria „obrzydliwości” w filmowym horrorze – to tylko niektóre z ponad 20 tekstów składających się na tę ciekawą monografię.

Publikacja została podzielona na 5 części. Pierwsza omawia zjawisko wstrętu w literaturze, druga poświęcona jest brzydocie w sztuce, trzecia omawia kwestie cielesności, kolejna porusza tematy związane z kobiecością, ostatnia pokazuje, jak to, co obce i inne, potrafi napawać obrzydzeniem i jak obrzydzenie potrafi poróżnić ludzi.

Książka jest pokłosiem konferencji o tym samym tytule, organizowanej przez Instytut Kulturoznawstwa oraz doktorantów Uniwersytetu SWPS w czerwcu 2015 roku.

Z recenzji Mariusza Czubaja

Podstawową zaletą monografii „A fe!”, przygotowanej pod redakcją Aleksandry Drzał-Sierockiej oraz Małgorzaty Kowalewskiej, jest panoramiczność ujęcia. Mówi się więc o „wstręcie” i „obrzydliwości” jako narzędziach dystynkcji językowych i poznawczych oraz kulturowych przejawach i konsekwencjach tych dystynkcji. Mówi się o rzeczonych kategoriach jako wyznacznikach współczesnych strategii artystycznych, ich związkach ze współczesną obsesją cielesności (czy wręcz: somatyzacją kultury), traktuje jako pojęcia kluczowe dla rozumienia gatunków popkultury (horror, mangi yaoi) oraz poszczególnych dzieł, wreszcie – last but not least – umieszcza je w kontekście praktyk kulinarnych, dyskusji o „inności” oraz „wstrętnej kobiecości”. Nie mam wątpliwości, że prezentowana Czytelnikowi monografia spotka się z zainteresowaniem i zgoła nieobrzydliwym przyjęciem bez poczucia wstrętu.

400xaAfePublikacja ukazała się nakładem wydawnictwa naukowego Katedra. Partnerem merytorycznym pracy jest Uniwersytet SWPS.
książka na stronie wydawnictwa »

Redakcja naukowa

Aleksandra Drzał-Sierocka – kulturoznawczyni, adiunkt w Instytucie Kulturoznawstwa Uniwersytetu SWPS. Należy do kadry School of Ideas, nowoczesnego kierunku poświęconego projektowaniu innowacji społecznych. Jest współkierownikiem studiów podyplomowych Food Studies. Naukowo zajmuje się przede wszystkim społeczno-kulturowymi kontekstami jedzenia, historią filmu oraz kulturowymi obrazami śmierci i umierania (w tym tematyką HIV/AIDS). Współtworzy fundację inicjatyw filmowych TU SIĘ MOVIE. Jest autorką monografii „Luc Besson. Uśmiechnięta twarz filmowego postmodernizmu”, współredaktorką prac zbiorowych, m.in.: W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Zło w kinie. Bohaterowie, gatunki, twórcy”.

Małgorzata Kowalewska – socjolog i kulturoznawczyni, studentka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich Uniwersytetu SWPS. W pracy naukowej zajmuje się społeczno-kulturowymi aspektami jedzenia i nowymi mediami. Jest członkiem redakcji kwartalnika naukowego „Kultura Poluparna”. Publikuje na łamach takich czasopism, jak: „Kultura i Historia”, „Acta Humana”, „Kultura – Media – Technologia”.