
Wpływ suplementacji probiotykiem o właściwościach przeciwzapalnych na funkcjonowanie poznawcze osób starszych moderująca rola wzorca żywieniowego i mikrobioty jelitowej
W proponowanym projekcie chcemy sprawdzić, jak różne style żywienia przekładają się na funkcjonowanie poznawcze osób starszych i czy możliwe jest przeciwdziałanie negatywnemu wpływowi określonej diety poprzez suplementację specjalnym rodzajem bakterii.
Założenia
Zakładamy, że niektóre wzorce żywieniowe (np. tzw. dieta zachodnia, gdzie spożywa się dużo cukru i tłuszczu w postaci fast foodów) powodują stany zapalne układu nerwowego, szczególnie widoczne w hipokampie, części mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Zakłądamy, że interwencja dietetyczna bakterią probiotyczną o właściwościach przeciwzapalnych (Lactobacillus plantarum O20) będzie w stanie złagodzić ten negatywny wpływ prozapalnego stylu żywieniowego.
Poszukiwanie nowych sposobów przeciwdziałania pogarszaniu funkcji poznawczych jest szczególnie istotne w społeczeństwach Zachodu, ponieważ borykają się one z rosnącą liczbą starszych i/lub otyłych osób. Oprócz pytań o wpływ diety na funkcje poznawcze i możliwość korzystnej interwencji probiotykami, chcemy również sprawdzić, czy początkowy stan mikroflory jelitowej osoby może mieć wpływ na skuteczność interwencji bakteryjnej?
Planujemy przeprowadzić dwuetapowe badanie na dużej próbie osób dorosłych w wieku 55 lat i więcej (do drugiego etapu zaprosimy osoby powyżej 60 roku życia). Chcemy sprawdzić, czy suplementacja probiotykami przeciwzapalnymi może modyfikować negatywny wpływ diety prozapalnej na funkcje poznawcze.
Interakcje między mózgiem i jelitami to wciąż jeszcze w dużej mierze terra incognita. Wiemy już, że są niezwykle istotne dla przebiegu wielu procesów psychicznych, ale o funkcjach poznawczych w tym kontekście wiadomo niewiele. Nasz projekt ma na celu dołożenie cegiełki tej jakże potrzebnej wiedzy. Jednocześnie, przy założeniu powodzenia, nasze rezultaty mają szansę być przekute na konkretne zastosowania.
Liczymy, że narzędzie to umożliwi skorzystanie z podstawowej, profesjonalnej pomocy psychologicznej szczególnie tym osobom, które doświadczają najsilniejszych oporów przed jej uzyskaniem.

Metodologia
Planujemy przeprowadzić dwuetapowe badanie na dużej próbie osób dorosłych w wieku 55 lat i więcej (do drugiego etapu zaprosimy osoby powyżej 60 roku życia). Chcemy sprawdzić, czy suplementacja probiotykami przeciwzapalnymi może modyfikować negatywny wpływ diety prozapalnej na funkcje poznawcze. Zbadamy tę zależność na dwóch poziomach: behawioralnym z dwoma znanymi paradygmatami mierzącymi pamięć długotrwałą (tzw. epizodyczną) oraz pamięcią krótkotrwałą. Będziemy również badać uznane w literaturze przedmiotu psychofizjologiczne korelaty tych procesów z użyciem pomiarów aktywności elektrycznej mózgu (EEG).
Użyteczność wyników
W naszych wcześniejszych badaniach pokazaliśmy, że częstotliwość spożywania różnych rodzajów żywności (zdrowe lub niezdrowe wzorce żywieniowe) może być czynnikiem ochronnym lub pogarszającym związane z wiekiem dysfunkcje funkcji poznawczych. W proponowanym tu badaniu chcemy dokładniej zbadać związek pomiędzy spożywaniem różnych pokarmów (ze szczególnym uwzględnieniem pro- lub przeciwzapalnego potencjału diety) a funkcjonowaniem poznawczym w starszym wieku. Dodatkowo chcemy zweryfikować możliwość przeciwdziałania negatywnym skutkom niezdrowych (prozapalnych) nawyków żywieniowych poprzez uzupełnienie diety naszych uczestników specjalnie dobranym szczepem bakterii o potencjale przeciwzapalnym.
Zespół badawczy
