Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Jak jedzenie wpływa na myślenie – weź udział w badaniu!

float_intro: images/ZDJECIA/udzial-w-badaniu/BckgrGuTteambadanie2.jpg

Okazuje się, że to co jemy może mieć kluczowe znaczenie dla sprawności naszych funkcji poznawczych, takich jak pamięć. Pragniemy zbadać, czy i w jakim stopniu to, co i jak jemy, wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Cieszymy się, że chcesz nam pomóc w badaniu tej fascynującej komunikacji między jelitami a mózgiem!

Jaki jest cel badania?

Cel badawczy zespołu GutTeam polega na określeniu wpływu różnych wzorców żywieniowych na wybrane funkcje poznawcze u dorosłych ludzi w różnym wieku, począwszy od młodych dorosłych aż po seniorów. Projekt ma również na celu sprawdzenie hipotezy dotyczącej związku między wzorcami żywieniowymi, zwłaszcza tzw. dietą zachodnią, a dwoma rodzajami pamięci: wzrokową pamięcią krótkotrwałą/roboczą i pamięcią epizodyczną.

Dowiedz się więcej o projekcie Wpływ suplementacji probiotykiem o właściwościach przeciwzapalnych na funkcjonowanie poznawcze osób starszych – moderująca rola wzorca żywieniowego i mikrobioty jelitowej

Kogo szukamy?

Weź udział w badaniu, jeśli masz ukończone 19 latmieszkasz w Warszawie lub okolicach.

Na czym polega udział w badaniu?

Badanie będzie w całości przeprowadzone on-line. Pana/Pani zadaniem będzie wypełnienie kwestionariusza częstotliwości spożywanych produktów, odpowiedzenie na kilka pytań odnośnie jakości snu, poziomu stresu i zmęczenia, nastroju oraz rozwiązanie zadania poznawczego, które bada pamięć. Przez wszystkie kwestionariusze i zadanie poznawcze zostanie Pan/Pani przeprowadzony/przeprowadzona automatycznie.

ZGŁOŚ SIĘ DO BADANIA

Dlaczego warto wziąć udział?

  • Za udział w badaniu otrzyma Pan/Pani analizę swoich nawyków żywieniowych oraz spersonalizowane rekomendacje dotyczące zmian w jadłospisie, które pomogą wesprzeć zdrowie Pana/Pani mikrobioty jelitowej.
  • Dodatkowo odbędzie się losowanie nagród finansowych w postaci bonów do wykorzystania w popularnych sieciach sklepów.
  • Udział w drugim etapie gratyfikujemy finansowo w postaci bonów, do wykorzystania w popularnych sieciach sklepów.
Nazwa
Badanie przygotował zespół GutTeam

Kontakt

Jeśli masz pytania dotyczące badania, skontaktuj się z nami poprzez e-mail: [email protected]

Kierowniczka projektu

dr hab., prof. Uniwersytetu SWPS
Aneta Brzezicka

Psycholog. Zajmuje się badaniem szeroko rozumianych zmian neuroplastycznych w populacjach osób wystawionych na działanie zmiennych modyfikujących zachowanie bądź ważne funkcje poznawcze (przede wszystkim pamięć roboczą). Kieruje Centrum Badań Neuropoznawczych, w którym prowadzi m.in. badania nad interakcjami między mózgiem, mikrobiotą jelitową i funkcjonowaniem poznawczym. Stara się zrozumieć elektrofizjologiczne podłoże zjawisk pamięciowych, analizując dane pochodzące z rejestracji wewnątrzczaszkowych u pacjentów wykonujących zadania angażujące pamięć krótkotrwałą i roboczą.

Zobacz biogram