Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narządzie do wyszukiwania.

Szukaj w konkretnych kategoriach - oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

GutTeam

Centrum Badań Neuropoznawczych

Zespół badawczy GutTeam prowadzi badania nad związkiem mikrobioty jelitowej z funkcjonowaniem poznawczym, emocjonalnym i społecznym człowieka.

GutTeam centrum badan neuropoznawczych uniwersytet swps

Działalność zespołu

Zespół prowadzi badania wpływu mikroflory jelitowej na funkcjonowanie poznawcze, emocjonalne i społeczne człowieka.

Jedzenie a zdolności poznawcze

W badaniach na zwierzętach dowiedziono, że jakość i ilość mikrobioty jelitowej wpływa na zdolności poznawcze – zwierzęta, które pozbawiono mikrobioty, lub u których ją ograniczono wykazywały deficyty procesów uczenia oraz pamięci przestrzennej i roboczej. Zaobserwowano również związek mikrobioty z procesami emocjonalnymi i nastrojem u ludzi. W badaniach zaobserwowano zmiany w składzie i jakości mikrobiomu u pacjentów z depresją i zaburzeniami lękowymi. Co więcej, istnieją przesłanki na temet roli mikrobiomu jelitowego w chorobach neurorozwojowych i neurodegeneracyjnych takich jak: zaburzenia ze spektrum autyzmu, ADHD, choroba Parkinsona, czy Alzheimera.

Cele badawcze

Celem zespołu GutTeam jest lepsze zrozumienie roli mikrobiomu jelitowego w kształtowaniu zachowania, przede wszystkim w odniesieniu do zmian nastroju i funkcji poznawczych ludzi zdrowych i pacjentów poddawanych terapii FMT (Fecal microbiota transplant – przeszczep mikrobiomu z kału).

Rozwój

Doktorantki z zespołu GutTeam we wrześniu 2019 r. wzięły udział w prestiżowej szkole letniej The Gut-Brain Axis – Neuroscience School of Advanced Studies, gdzie miały możliwość uczestniczenia w wykładach, zajęciach i dyskusjach na temat roli komunikacji jelit i mózgu, prowadzonych przez najlepszych naukowców z całego świata.

Współpraca

Zespół prowadzi ścisłą współpracę z dr hab. Dorotą Zielińską, prof. SGGW.

Nasz
zespół

dr hab., prof. Uniwersytetu SWPS
Aneta Brzezicka
zobacz biogram

Doktorantki

  • mgr Aleksandra Bramorska
  • mgr Maria Kossowska
  • mgr Wanda Zarzycka
  • mgr Jagna Żakowicz

Badacze

  • mgr inż. Sylwia Olejniczak (Koordynator grupy badaczy)
  • mgr inż. Greta Front
  • mgr Edyta Mierzwa
  • Piotr Kulisz
  • Jakub Orłowski
  • Julia Urban
  • Adrianna Zając
  • Wiktoria Zielińska

Projekty
badawcze

Wpływ suplementacji probiotykiem o właściwościach przeciwzapalnych na funkcjonowanie poznawcze osób starszych

– moderująca rola wzorca żywieniowego i mikrobioty jelitowej

Projekt ma na celu zbadanie, w jaki sposób różne diety oraz interwencja żywieniowa z wykorzystaniem przeciwbakteryjnych probiotyków, wpływają na funkcje poznawcze u osób starszych. Dotychczasowe badania sugerują, że dieta może wpływać na spadek funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Dlatego nasz zespół bada związek między wzorcami żywieniowymi a funkcjami poznawczymi, a także skuteczność interwencji probiotycznej w zwalczaniu negatywnych skutków niezdrowej diety.

Badania zespołu GutTeam mogą zrewolucjonizować nasze rozumienie związku między dietą, probiotykami a funkcjami poznawczymi u osób starszych. Badanie to przetrze szlaki praktycznym rozwiązaniom mającym na celu poprawę dobrostanu poznawczego starzejącej się populacji. Dzięki danym uzyskanym z naszych badań będziemy mogli opracować ukierunkowane zalecenia dietetyczne, które pomogą zapobiegać spowolnieniu funkcji poznawczych i promować zdrowe starzenie się seniorów. Zaplanowaliśmy przeprowadzenie badania w dwóch fazach na grupie dorosłych.

Badanie składa się z dwóch etapów:

  • Badanie online dotyczące nawyków żywieniowych i działania wybranych funkcji poznawczych
  • Badanie eksperymentalne zależności między mikrobiotą jelitową a działaniem mózgu i pamięci

WEŹ UDZIAŁ W PIERWSZYM ETAPIE BADANIA

przejdź do strony projektu

  • Żródło finansowania: Narodowe Centrum Nauki
  • Kwota dofinansowania: 687 714 PLN
  • Czas trwania: 2022–2026
  • Kierowniczka projektu: dr hab. Aneta Brzezicka, prof. Uniwersytetu SWPS

Przez żołądek (i jelita) do mózgu? Wpływ mikrobioty na funkcjonowanie człowieka

– badanie eksperymentalne i korelacyjne

  • Żródło finansowania: RID (Regionalna Inicjatywa Doskonałości)
  • Kwota dofinansowania: 172 000 PLN
  • Kierowniczka projektu: dr Katarzyna Kuć

Związek ilości cukru w diecie z funkcjonowaniem poznawczym

– badanie pilotażowe

  • Żródło finansowania: BST (uniwersytet SWPS)
  • Kwota dofinansowania: 172 000 PLN
  • Kierowniczka projektu: mgr Wanda Zarzycka