Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

Wild Cook – rewolucyjne narzędzie do wędzenia stworzone przez studentów School of Form

float_intro: images/ZDJECIA/aktualnosci/Bckgr_Wild_Cook22.jpg

Urządzenie służące do nadawania dodatkowego aromatu wędzonym potrawom lub napojom we własnej kuchni, wyposażone w szereg akcesoriów przyspieszających i ułatwiających proces – oto kolejny innowacyjny produkt zaprojektowany przez studentów School of Form. Centrum Transferu Wiedzy Uniwersytetu SWPS przygotowuje go do komercjalizacji. Twórcami Wild Cook są Ladan Zadfar i Mohammad Farshad, młodzi projektanci z Iranu, którzy z sukcesem rozpoczęli już proces wprowadzania na rynek innego sztandarowego kulinarnego pomysłu swojego autorstwa – formy do uzyskiwania sferycznych kulek z lodu, Icy Galaxy.

Wędzenie we własnej kuchni

Produkt stworzony przez utalentowanych studentów z Iranu odpowiada na potrzebę delektowania się smakiem unikalnych, wędzonych potraw i aromatyzowanych napojów bez posiadania profesjonalnego zaplecza, a także bez konieczności zamiany kuchni w pole bitwy. Proces wędzenia jest bowiem dość uciążliwy: wiąże się z wydobywaniem się dymu i kapiącego tłuszczu, wymaga też wydzielenia sporej przestrzeni. Dzięki urządzeniu Wild Cook możliwe jest wyjątkowe aromatyzowanie potraw w mniejszej skali, na codzienny, domowy użytek.

Produkt składa się ze specjalnego, zamykanego urządzenia, w którym umieszczane są kapsułki z aromatami (przypominają one popularne kapsułki z ekspresów do kawy). Zawartość Wild Cook Capsule zamknięta w pojemniku jest podgrzewana, a następnie – po przytwierdzeniu urządzenia do pokrywki garnka/patelni z jedzeniem – aromat zostaje wdmuchany do środka. W ten sposób przygotowywane przez nas jedzenie zyskuje swoisty wędzony posmak. Kapsułki dostępne będą w różnych wariantach: z aromatem przypraw, drewna, owoców, warzyw i innych.

AX FOR IF final 2
Wild Cook – wędzarka
3600 6
Wild Cook – wędzarka

Wild Cook doceniony na świecie

Produkt ten, podobnie jak stworzona przez Ladan Zadfar i Mohammada Farshada forma do lodu Icy Galaxy, podbija festiwale branży projektowej. Wildcook zdobył nagrodę na niemieckim IF Design Award 2020 w kategorii Professional Concept. Natomiast we Włoszech podczas A’Design Award  nagrodzony został za komunikację marketingową, a także osobno za urządzenie i kapsułki.

Copy of 3600 3600 2 edit
Nagroda IF Design Award 2020 dla Wild Cook w kategorii Professional Concept

Wild Cook Capsules same w sobie stanowią bowiem innowacyjny koncept projektowy. „Projektanci zdają sobie sprawę z różnic smakowych na całym świecie i dlatego ten projekt jest całkowicie elastyczny, jeśli chodzi o użyteczność w różnych regionach. Kapsułki będą miały postać mieszanych i pojedynczych składników” – pisze o projekcie Ladan i Mohammada „Magazyn Design”.

Młodzi projektanci z Iranu nie osiadają na laurach. W ramach zajęć w School of Form tworzą wciąż nowe koncepcje (między innymi Verde Vita – narzędzie do pakowania żywności w materiały biodegradowalne czy Blackout_Guide – poradnik, jak pozyskać energię elektryczną w sytuacji światowego kryzysu. Oba pomysły powstały pod okiem dr Joanny Jurgi w ramach cyklu „Laboratorium współczesności” – stanowi on artystyczno-użytkowy komentarz do postpandemicznej rzeczywistości).

Jak deklarują Ladan i Mohammad, ich filozofia projektowania opiera się na opracowywaniu bardzo prostych koncepcji, inspirowanych drobnymi niedoskonałościami otaczającego świata i niezaspokojonymi potrzebami ich pokolenia.

Copy of 3600 3600 2 edit
Wild Cook – kapsułki
Copy of 3600 3600 8
Wild Cook – kapsułki

Od pomysłu do wdrożenia

Wild Cook, podobnie jak jego projektowy kuzyn Icy Galaxy, znajduje się pod opieką Centrum Transferu Wiedzy Uniwersytetu SWPS, które pełni rolę pośrednika pomiędzy pracownikami naukowymi i studentami uczelni a rynkiem. Urządzenie wędzące zaprojektowane przez Ladan i Mohammada, a także jego mechanizm oparty o współpracę z kapsułką, zostały już objęte ochroną patentową.

Piotr Ciszek z Centrum Transferu Wiedzy koordynuje procesy wdrożeniowe obu kulinarnych wynalazków. Jego zdaniem Wild Cook ma szansę podbić ma nie tylko sektor gastronomiczny, czyli restauracje oraz hotelowe kuchnie, lecz także sektor AGD – możliwe, że Wild Cook wraz z kapsułkami pojawi się na półkach sklepów z artykułami gospodarstwa domowego i będzie dostępny dla indywidualnego klienta. Na razie jednak Centrum Transferu Wiedzy skupia się na poszukiwaniu inwestora i stworzeniu zaawansowanego prototypu. Twórcy projektu podkreślają, iż chcieliby, aby ich produkt był w pełni ekologiczny. Marzy im się, aby zawartość kapsułek była zdrowa, aromatyczna i nie psuła się w opakowaniu, zaś same kapsułki według Ladan i Mohammeda powinny być wykonane z materiałów w pełni degradowalnych.

Twórcy projektu

 
Ladan Zadfar i Mohammad Farshad
studenci kierunku Industrial Design w School of Form Czytaj więcej

Ladan Zadfar i Mohammad Farshad

Uczestnicy wielu międzynarodowych wystaw w Chinach, Indiach, Włoszech, Węgrzech, Holandii. Od 2016 r. nagradzani w konkursach A’Design Award w Niemczech i Włoszech. W 2020 r. produkt Wildcook zdobył w Niemczech IF  Design Award w kategorii „proffesional concept” a także został uhonorowany w we Włoszech wraz z produktem „Icy Galaxy”. Ladan od 2019 r. zasiada w jury włoskiego konkursu A’Design Award.

Zobacz inne aktualności